Над 23 000 гърци са купили е-винетка

Снимка: Infomreja.bg

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се срещна с министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите на Гърция Христос Спирдзис.

Министър Аврамова запозна колегата си с въведената от 1 януари 2019 г. в България електронна винетка и с предстоящото въвеждане на толза тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16 август т.г.

Най-бързият и удобен начин за плащане на електронните винетки е през интернет. Само след няколко минути те са вече активни и може спокойно да се пътува по платената пътна мрежа в България. Тази услуга е особено подходяща и за чуждестранни граждани – така си спестяват време при влизане в България на ГКПП. Възможно е отложено купуване на е-винетка до 30 дни преди датата на валидност.

Петя Аврамова запозна министър Спирдзис за каналите за продажба на е-винетки, сред които са интернет страниците www.bgtoll.bg,www.vinetki.bgwww.А1.bg, чрез безплатно мобилно приложение BGTOLL, както и в бензиностанции, на терминалите за самотаксуване по ГКПП и др.

Системата за покупка на е-винетка не позволява директно въвеждане на символи от гръцката азбука. Поради тази причина е изработена таблица за съответствие, чрез която гръцките граждани, имащи регистрационен номер със символи от тяхната азбука, е необходимо при покупка да въвеждат съответстващите символи. Гръцкото министерство на инфраструктурата, транспорта и мрежите ще разпространи тази информация за улеснение на гражданите, които пътуват през България.

Общо 23 496  е-винетки за 662 684 лв. са продадени до 17 март т.г. на автомобили с гръцки регистрационни номера. Близо 20 000 от тях са за леки коли, останалите са за тирове. Продажбите нареждат Гърция на четвърто място сред чуждестранните шофьори след Турция, Румъния и Северна Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK