Агенция "Митници" получи отличие за най-добър обществен проект

Снимка: Агенция "Митници"

Агенция "Митници" получи отличие в конкурса за най-добър европейски обществен проект „European Public Sector Award - EPSA 2017" на Европейския Институт по публична администрация. „Българска методика за противодействие на подфактурирането" („Bulgarian counter-undervaluation methodology") на Агенция „Митници" бе отличена като най-добра практика /Best practice/ в категорията европейски/ национален проект. Отличената методология за разкриване и обосноваване на признаци за деклариране на стоки на занижени цени е разработена в Дирекция „Митническо разузнаване и разследване в сътрудничество с Българска стопанска камара (БСК).

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) също е разпространила българската методика до всички държави членки, като добра практика.

От името на Агенция „Митници" престижният „Сертификат за най-добра практика" бе приет от заместник-директора Борислав Борисов, както и от експертите, създали методиката. Наградата бе връчена от президента на Европейския Институт по публична администрация проф. д-р Марга Прол и зам.-кмета на гр. Маастрихт г-н Андре Вилемс на специална церемония в Маастрихт, Холандия, където в рамките на програмата на конкурса, през ноември бяха представени и отличени номинираните проекти. Българският проект бе отбелязан по време на церемонията в Маастрихт като особено значим и с оглед предстоящите промени в ЕС - отделянето на Обединеното кралство (BREXIT).

Конкурсът за най-добри практики се провежда на всеки две години, като за настоящия /EPSA 2017/ бяха одобрени и допуснати за участие 150 иновативни проекта от 30 европейски държави и институции на ЕС. Одобрените за участие проекти бяха оценявани от международно жури, съставено от академични представители и експерти от частния и публичния сектор. За първи път проект разработен в българска администрация е отличен на ниво ЕС.

Според обобщената оценка на международното жури: „Прилагането на българската методика генерира приходи за бюджета чрез сериозни мерки срещу опитите за намаляване на дължими държавни вземания". „Проектът е също така значим за ефективното действие на ключовите политики в ЕС за Митническия съюз и за единния пазар, тъй като функционирането на вътрешен пазар без граници би било сериозно подкопано, ако не се спазват и прилагат общите правила по всички външни граници, независимо къде са те, включително и в контекста на подаденото искане от страна на Великобритания за оттегляне от ЕС"- посочва още международното жури в оценката си за българския проект.

Отличието за най-добра практика нарежда Агенция „Митници" сред отличени организации, като: Съвместният изследователски институт на Европейската комисия; Европейският център за развитие на професионалното обучение; Холандското министерство на вътрешните работи и кралските връзки; Австрийското федерално министерство на науката, изследванията и икономиката и др.
EPSA 2017 е общоевропейски конкурс за споделяне на добри практики от дейността на публичния сектор. Той генерира ценен ноу-хау и резултати, които могат да бъдат използвани за формулирането и предоставянето на иновативни решения за всички европейски администрации. 

От създаването си през 2007 г., конкурсът за най-добър европейски обществен проект /EPSA/ е получил, прегледал, оценил и разпространил повече от 1000 проекта от 39 европейски държави и институции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK