Благоевградски социалисти отбелязаха 72 години от гибелта на Никола Парапунов

Снимки: БСП - Благоевград

Членове и симпатизанти на БСП - Благоевград почетоха 72-годишнината от убийството на Никола Парапунов.

В знак на признателност социалистите сведоха глави и положиха цветя пред паметната плоча в местността "Баларбаши".

Сред уважилите събитито бяха областният лидер на БСП Юлиян Гошев, общинският председател д-р Владимир Пандев, общинският съветник Милан Богдански и бившият депутат Емил Костадинов.

"Днес, събрани тук на това героично място, по утвърдена дълголетна традиция дойдохме, за да почетем 72-годишнината от трагичната гибел на Никола Парапунов, легендата в антифашиската епопея на Горноджумайската областна партийна организация. На 9 декември 1943 година, попаднал в засада, загива Никола Парапунов – едва на 34 години, член на ЦК и секретар на Горноджумайския областен комитет на БКП, ръководител на въоръжената борба против фашизма в Пиринския край. В този ден България губи един от най-достойните си и верни синове", заяви в словото си Илия Милев от младежката партийна организация.

Никола Парапунов е роден на 1 юли 1909 година в град Разлог. Израснал в будно българско семейство, от малък закърмен с идеите на Левски, Ботев и Благоев.

"Споменът за Парапунов и идването на лобното място е нужно най-вече заради нас, новите поколения. Никола Парапунов и другите герои антифашисти са се превърнали в морален критерий, в нравствена мяра, с която сме длъжни ежедневно да се съпоставяме. Така разбираме колко много трябва да строим и духовно да израстваме, за да имаме правото да застанем до тях за съизмерване. Те носеха достойно своя кръст и извървяха пътя до своята голгота. Върхът, от който поеха към безсмъртието.

Ние не се срамуваме от тези хора, които отдадоха най-ценното, което притежаваха – живота си, загинали за по-доброто Бъдеще на България. Трябва да се срамуват тези, които събориха и обругаха паметниците, преименуваха улици и не успяха да оставят друга следа за по-доброто развитие на България.

Днес, ние също сме длъжни да носим своя кръст. В днешните тревожни дни, изпълнени със злоба, ненавист и омраза, повече от всякога ни е нужна вяра в поколенията преди нас. Вяра, но и воля! Воля, за да се справим с предизвикателствата на днешното време, като поколение и като партия на социалната справедливост", заяви още Илия Милев.

 

Илия Милев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK