Благоевградската общественост почете паметта на Никола Вапцаров

Снимки: Община Благоевград

С ритуал по полагане на цветя беше отбелязана 74-годишнината от смъртта на Никола Вапцаров. В церемонията се включиха заместник-кметът на Благоевград Иво Николов, представители на културни институции, учебни заведения, общественици и граждани. Възпитаници на театрална школа „Ер малък“, към ДТ „Енчо Халачев“ в Благоевград, припомниха част от живота и творчеството на български поет. Децата рецитираха и емблематичната творба на Вапцаров – „Вяра“.

Никола Йонков Вапцаров е български поет, роден през 1909 година в град Банско. Неговото творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров е „Моторни песни“ и излиза през 1940 г. Превеждана е на редица езици. Той пише още пътеписи, разкази, критика, произведения за деца и една пиеса.

Сред най-известните му стихотворенията са  „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Селска хроника“, „Писмо“, „Романтика“, „Кино“, „Доклад“, „Ботев“, „Хроника“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“. През 1942 г. Никола Вапцаров е осъден на смърт. Десет години по-късно, той получава посмъртно международната  „Почетна награда на мира“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK