8 под карантина в Благоевград, спират каруците, засилено присъствие в ромския квартал

Снимка: Община Благоевград

От утре започва дезинфекция по селата

В болниците в община Благоевград няма настанени хора за лечение от коронавирус. 8 души са под карантина към днешна дата. 7 от тях са с тази мярка от вчера, а осмият е в домашна изолация от 18-и март. Това съобщи на пресконференция кметът Румен Томов.

В проведеното днес заседание на общинския кризинес щаб е участвал и представител на Районната прокуратура в Благоевград. От другата седмица щабът ще се събира два пъти седмично, тъй като пандемията е в своето начало.

"Мерките се затягат, всички общински и държавни институции работят на максимума срещу разпространението на COVID-19. Започнахме да пръскаме на територията на общината. Дезинфекцираме улици, паркове, пешеходни зони, пейки, обществени сгради. От утре започваме дезинфекция и по селата", информира Томов.

Дезинфекция тече и в ромския квартал на града. Там има засилено полицейско присъствие и строги мерки за сигурност. Униформените уведомяват хората относно противоепидемичните мерки в условия на извънредно положение и не позволяват да се струпват много хора на едно място.

Със заповед на Румен Томов вече са спрени от движение каруците.

Кметът запозна журналистите с новата заповед на здравния министър, която в голямата си част касае шофьорите на тирове. След прибирането си в България те имат 24 часа да разтоварят стоката си, след което трябва да преминат под 14-дневна домашна карантина.

В последно време има засилен трафик на гастарбайтери, които се прибират към България. Това означава, че всички трябва да бъдем много внимателни и да разчитаме и на жителите на общината да подават сигнали при нерегламентирано спиране на автобуси и слизане на пътници на обществени места, тъй като това е предпоставка за бързо разпространение на заразата", коментира Томов. 

На таксиметровите шофьори е забранено да возят пътници без поставени маски, а след всеки клиент автомобилите трябва да бъдат дезинфекцирани. Забранява се и ползването на автоматите за кафе, които са разположени на открито.

Всички граждани трябва да носят маски при посещение на закрити обществени места.

Кметовете и кметските наместници на населените места в община Благоевград до 10 часа всеки ден трябва да съберат информация от своите жители за нужда от доставка на лекарства и храни от първа необходимост. До 11 ч. пък данните трябва да се предоставят на щаба за изпълнение. 

"Всички местни политици и общински съветници от различни партии ни заливат с предложения какви мерки да вземем срещу коронавируса. По един-два листа идват всеки ден. Подхождаме отговорно към всички предложения и ги изпълняваме. Имаше предложение за въвеждане на вечерен час, обсъдихме този въпрос на кризисния щаб, но стигнахме до извода, че за момента не се налага, тъй като вечерно време улиците са пусти", каза Томов.

Той припомни, че при установено неразположение – вдигане на температура, зачервено гърло, кашлица, проблеми с дишането, лицето трябва да се свърже с личния си лекар или с Регионалната здравна инспекция, но по телефона.

Готовност да дарят средства в откритата от Община Благоевград дарителска сметка да изявили единствено Румен Томов и кметът на село Селище. Други желаещи за момента няма.

"Много хора ме критикуваха за тази дарителска сметка, но подобни инициативи има в много общини, а също и в Министерството на здравеопазването. Идеята е в трудни моменти да се помага на хора в нужда. Днес се обърнах с молба към Националното сдружение на общините в Република България, които да изпратят писмо до Министерски съвет за подпомагане. Трябва да знаем с какъв ресурс разполагаме, само със собствени средства няма да се справим", посочи Томов.

Той отхвърли журналистически въпроси по теми извън коронавируса и сложи край на брифинга, като пожела на представителите на медиите "Мир и любов".

НОВИ МЕРКИ:

  1. Забранява се нерегламентираното спиране на пътнически автобуси на територията на община Благоевград.
  2. Координират се действията, като РЗИ уведомява ОД на МВР-Благоевград, за пристигащите от чужбина международни автобусни превози, представят се данни за автобуса, час на пристигане и телефон за контакт с водачите.
  3. Забранява се движението на каруци по пътната мрежа в община Благоевград.
  4. Забранява се таксиметровите превозвачи да качват в автомобилите си пътници без предпазни маски, водачите се задължават да правят дезинфекция при слизане на всеки пътник.
  5. Жителите на община Благоевград се задължават да носят предпазни маски при посещение на закрити места.
  6. При посещение на граждани в сградата община Благоевград, тези които са без маски ще им се предоставят.
  7. Забранява се ползването на кафе автомати и вендиг машини, разположени на открито. Тези, които са в закрити обекти, да бъдат дезинфекцирани от собствениците на обекта.

 

КОМЕНТАРИ

Чората о отвъдното17:53 - 20.03.2020
До кризисния щаб, дезинфикцирайте циганите, бездомните животни и общинските кметове със стрихинин, те пренасят най големите зарази в обществата.
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK