Благоевградската общественост отбеляза 141 години от Първото Освобождение на Горна Джумая

Снимки: Община Благоевград

С ритуал по полагане на цветя бяха отбелязани 141 години от първото Освобождение на Горна Джумая. 

Церемонията се състоя при паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на храм „Въведение Богородично“. В нея се включиха заместник-кметът по строителство и сигурност на община Благоевград инж. Емилия Тунева, зам.-областният управител Иван Стоянов, представители на институции, политически организации, общественици и граждани.

Възпитаници на Център за личностно и  творческо развитие на децата на Благоевград, с ръководител Соня Кацарска, припомниха паметни моменти за Горна Джумая от историята и Освобождението на града.

На 12 февруари 1878 г. руските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод кавалерия, за да разузнае действителното положение, след него пристига и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.

Военната акция по овладяването на град Горна Джумая завършва успешно. Но свободата не трае дълго. Скоро границата е установена на няколко километра северно от града и той остава отново в рамките на турската империя.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK