ЕС обявява помощ от 232 милиона евро за борба с коронавируса

Снимка: Infomreja.bg

114 милиона евро ще бъдат в подкрепа на Световната здравна организация

Европейската комисия работи денонощно на всички фронтове в подкрепа на държавите членки на ЕС и на международните усилия за предотвратяване разпространението на коронавируса (COVID-19).

За да повиши глобалната готовност, предотвратяването и ограничаването на вируса, Комисията обявява днес нов пакет от финансова помощ на стойност 232 милиона евро. Една част от тези средства  ще бъде разпределена незабавно за различни сектори, а останалата ще бъде отпусната през следващите месеци.

Следвайки развитието в Италия, Комисията засилва подкрепата си за държавите членки в контекста на текущата работа по подготовка, действия в извънредни ситуации и планиране на реакцията.

Новото финансиране от ЕС ще помогне за откриване и диагностициране на заболяването, за грижи за заразени хора и за предотвратяване на по-нататъшно предаване в този критичен момент.

От пакета помощ от 232 милиона евро:

-       114 милиона евро ще бъдат в подкрепа на Световната здравна организация (СЗО), по-специално глобалния план за готовност и реакция. Това има за цел да засили готовността за извънредни ситуации свързани с общественото здраве и ответната работа в страни със слаби здравни системи и ограничена устойчивост. Част от това финансиране подлежи на одобрение от бюджетните органи на ЕС.

-       15 милиона евро са планирани да бъдат отпуснати в Африка, включително за Института Пастьор в Дакар, Сенегал, за подкрепа на мерки като бърза диагностика и епидемиологично наблюдение.

-       100 милиона евро, от които 90 милиона евро за публично-частно партньорство с фармацевтичната промишленост за търсене на ваксина и 10 милиона евро за изследователски проекти по епидемиология, диагностика, терапия и клиничен мениджмънт по отношение на ограничаването и превенцията.

-       3 милиона евро отпуснати по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС за полети за репатриране на граждани на ЕС от Ухан.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK