Благоевградчани: След дъжд, качулка! Започнаха ремонти на убиеца "Славянска"

Снимка: Infomreja.bg

Бдението протест на студенти и граждани в Благоевград продължи и снощи. Докато на главен път Е-79 банскалии протестираха за втора кабинка, на няколко километра от тях в областния град отново се събраха хора, които едновременно почетоха паметта на Фатиме и показаха недоволството си от дейността на община Благоевград и КАТ.

Въпреки че вчера сутринта при блокадата на входа на община Благоевград студентите разговаряха с кмета, за 48 часа бяха събрани хиляди подписи с искания до общината.

Подписката, инициирана от граждани и студенти, има за цел да представи желанието на живущите в района на опасната улица „Славянска“ да се обезопаси движението и да се подобри инфраструктурата на улици и тротоари.

Вчера след обяд имаше ударна акция на „Паркинги и гаражи“. Много автомобили, паркирани неправилно от двете страни на „Славянска“, бяха с поставени скоби. Срещу тези действия също има недоволни, тъй като студентите от общежитията, макар и протестиращи, няма къде да си паркират автомобилите така, че да не пречат на движението.

Именно затова на вчерашното бдение в 7 сутринта кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов каза, че е привърженик на синята зона.

Срещу синята зона също има противници, дори и общински съветници, защото тя не поправя проблема с множеството автомобили и липсата на градски паркинги. Зам.-ректорът на ЮЗУ-проф. д-р Антони Стоилов, даде пример, с който онагледи, че на четирилентовите булеварди в Благоевград, се използват само две ленти за движение, защото останалите са синя зона.

Кметът Камбитов даде обещание, че след Нова година, в рамките на дни, ще бъде изграден светофар на фаталното кръстовище на „Славянска“. Другите две обещания са свързани с подновяването на маркировката и поставяне на т.нар. „шумяща“, което започна рано тази сутрин.

Ще бъдат поставени и легнали полицаи до седмица с цел намаляване на скоростта на колите, макар че стана ясно, че до инцидентът с Фатиме не се е стигнало заради висока скорост на камиона.

Днес започна ремонт и на прословутата шахта пред самата пешеходна пътека, на която загина Фатиме. Тя е задължение на БТК, уточни градоначалникът, но самият той пое отговорността да бъде ремонтирана. Ремонтни дейности предстоят в най-кратък срок и по ул. „Александър фон Хумболт“, свързваща ул. „Славянска“ с другата пътна артерия-ул. „Иван Михаилов“.

Преди време Благоевград, а и цялата страна, стана свидетел на първото дело, спечелено от граждани, съдещи община. Семейство Домозетски осъдиха „Паркинги и гаражи“ за незаконно вдигнатия от паяка лек автомобил. Колата стоя година на общински паркинг. С делото Домозетски бяха номинирани за Национална награда за правосъдие. Днес хората се борят за обратното.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK