Благоевградчани отбелязаха 164 години от рождението на Христо Ботев

снимка: Община Благоевград

Днес се навършват 164 години от рождението на писателя и революционер Христо Ботев. Честването се организира от Община Благоевград, а за да засвидетелстват признателност, цветя пред паметника на твореца поднесоха заместник-кметът инж. Стоян Благоев, председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева, заместник-областният управител Бисер Михайлов и много други представители на местната власт, културни и обществени деятели.

Церемонията започна с рецитал на емблематичната творба на поета "Моята молитва“, изнесен от възпитаничката от НХГ „Св. Св Кирил и Методий“ – Мария Стоянова.

Христо Ботев е роден на 6 януари в град Калофер, в семейството на известния възрожденски учител Ботьо Петков и Иванка Дрянкова. Ранните години от живота на бъдещия поет и революционер преминават в градовете Калофер и Карлово. От 1854 до 1858 година Христо Ботев учи в град Карлово.

Жизненият път на поета преминава през многобройни бурни премеждия с неговата чета. На 2 юни Христо Ботев бива смъртоносно прострелян в сраженията на връх Околчица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK