Благоевград – домакин на първото изнесено заседание на Съвета на децата

снимки: Община Благоевград

Благоевград бе домакин на първото изнесено заседание на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Събитието, което се проведе на 12 декември, откриха кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. Темата на срещата, която ще продължи и днес е „Децата и младите хора – бъдещето на модерния град”. Благоевград е един от шестте града в страната, в които стартира пилотен проект за насърчаване на детското и младежко участие на местно и национално ниво.

„Като един от най-младежките градове в България избрахме именно Благоевград , за да представим проекта, целящ да насърчи детската активност в полза на обществото, за да бъде утвърдено правото им свободно да изразяват своето мнение и да бъдат чути ”, обоснова Калин Каменов решението областният град на Пиринско да бъде включен в пилотните градове. 

Проектът се реализира съвместно от ДАЗД, фондация „Партньори-България” и с подкрепата на УНИЦЕФ България и Министерството на образованието, младежта и науката. Целта е да се реализира разработеният от Съвета на децата и УНИЦЕФ механизъм за детско участие чрез укрепване на ролята и създаване на благоприятна среда за реализиране на детското участие на детските и младежки съвети на училищно, общинско, областно и национално ниво.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов заяви, че е горд с факта, че именно община Благоевград има възможността да бъде домакин на първата проява на проекта. „Поласкани сме от факта, че ние сме една от шестте общини, избрани да реализират този проект. Община Благоевград приветства тази проява, защото е много важно младите хора да знаят, че могат да участват в обществения живот, да видят, че могат да променят нещо, че от тях зависят много неща”, каза още градоначалникът. Кметът уточни, че общината е отворена към всички инициативи и идеи на децата и очаква предложения от тях.

„Сигурен съм, че някои от тези предложения ще станат практика в дейността на общинската администрация”, допълни д-р Камбитов.

”Децата и младежите на Благоевград могат да дадат ценни идеи. Сигурна съм, че тук има бъдещи лидери, общински съветници, бъдещи управници на страната ни”, каза председателят на ОбС Даниела Савеклиева. Тя разказа пред участниците във форума за Деня на отворени врати на Общинския съвет, в който се включиха ученици от Езиковата и Математическата гимназии в Благоевград и станаха общински съветници за един ден. „Младите хора с такъв ентусиазъм и хъс се включиха в работата си, че засенчиха колегите ми от Общинския съвет. Дадоха страхотни предложения, които успяха да защитят и някои от тях ще бъдат реализирани през този мандат”, каза още Савеклиева. 

Днес инициативата продължава със сесия „Световно кафене”. „Това е модел за представяне на младежките идеи и тяхната гледна точка чрез интерактивни игри. Очаквам много предложения от децата участници по време на дискусията, като те ще се реализират на местно и национално ниво”, обясни председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

 

снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK