Благоевград – център на Южна България по европроект за сателитни и навигационни системи

снимка: infomreja.bg, архив

На официална церемония в Кюстендил бе даден официалният старт на конкурса за идеи в сферата на сателитните,  навигационните и мобилните технологии. Церемонията бе част от еднодневен семинар,  на който бе представена същината на конкурса. Той се провежда от 2004 г., но е пилотен за България. Всички идеи  и предложения в него трябва да са съотносими към Европейската сателитна система “Галилео”.

Благоевград бе удостоен с честа да отговаря за всички идеи на учени, студенти, предприемачи, бизнесмени и разработчици от Южна България. За северната част на страната ще отговаря град Русе.

Участието на Благоевград в проекта е в пълен унисон със стратегията за развитие на града, предложена от кмета Атанас Камбитов, както и с трите основни макроикономически проекта – Балкански университетски център, Международен Експо център и Логичстичен център.

Благоевград и Русе са първите български градове, които участват в Европейския конкурс  за сателитни  и навигационни идеи. Предложенията за апликации и приложения в тази сфера ще бъдат приемани до края на месец юни.

Специални гости на церемонията, която се проведе в сградата на Областна администрация – Кюстендил, бяха министърът  по управлението на еврофондовете Томислав Дончев, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма, Иво Маринов, областният управител на област Кюстендил, Владислав Стойков, представители на Европейската комисия, на местната власт и граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK