Община Благоевград излезе с официално становище за разкопките

Снимка: Infomreja.bg

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов проведе разговор с доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН, ръководител на екипа, проучващ терена, на който бяха открити археологически находки край селата Зелен дол и  Покровник.

Още от откриването на обекта, Община Благоевград е осигурила денонощна охрана за запазване на неговата цялост. По този начин всички артефакти ще бъдат съхранени в автентичния им вид, увериха от кабинета на градоначалника.

В момента на терен работи само екипът на доц. д-р Димитров. Предстои Министерството на културата да създаде експертна комисия, която да проучи обекта. Дотогава няма да бъдат допускани никакви строителни дейности в района, свързани с изграждането на АМ „Струма“, заявиха от общинската администрация в Благоевград.

Последващите дейности ще бъдат съобразени с мнението на експертната комисия, както и с позицията на държавно ниво. Кметът Камбитов поддържа непрекъсната връзка с Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие и благоустройство и с екипа, проучващ терена.

Няма да бъде допуснат конфликт между бързото строителство на АМ „Струма“ и съхраняване на археологическите находки. Община Благоевград застава изцяло зад идеята за запазване на археологическите находки в автентичния им вид, категоричен бе Камбитов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK