Благоевград се побратими с Чаковец, днес кметовете подписаха споразумение

снимки: infomreja.bg

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметът на хърватския град Чаковец Стйепан Ковач подписаха споразумение за партньорство и побратимяване на двата града.

Официалната церемония се състоя в зала ”22 септември”, където Н.Пр. посланикът на Хърватия в България Лйерка Алайбег, кметът на град Чаковец Стйепан Ковач, заместник-кметовете Марио Медвед и Романо Богдан бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол.

На срещата присъстваха председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков, секретарят на община Благоевград София Янчева, директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова и директорът на Дирекция „Финансова политика” Румяна Зъкова.

Кметът д-р Атанас Камбитов приветства делегацията като уточни, че срещата се подготвя от 4-5 месеца. „Това ще бъде едно добро начало на дълго и ползотворно сътрудничество”, категоричен бе д-р Камбитов, който не пропусна възможността да благодари за съдействието на Н.Пр. посланика на Хърватия в България Лйерка Алайбег и на посланика на България в Хърватия Н.Пр. Георгиева.

„Предмет на разговорите ни бяха да намерим  и очертаем общите интереси между двата града”, каза кметът Камбитов и  изтъкна, че в бъдеще Благоевград и Чаковец ще търсят общи проекти и особено такива, които да са част от новия програмен прозорец 2014- 2020, където има възможност да се работи по нови трансгранични програми.

Като пример за успешно сътрудничество и добри практики, които Благоевград може да вземе от Чаковец, д-р Камбитов даде пример с депото. „Чаковец е единственият град в Хърватия, който отговаря на всички изисквания и условия по оползотворяване на отпадъка и това е един конкретен пример, по който можем да черпим опит и да ползваме добри практики”, посочи д-р Камбитов.

Заедно с кмета Ковач те бяха категорични, че споразумението за сътрудничество няма да остане само на хартия, а ще се работи за конкретна рамка на общи интереси и ще се следват конкретни стъпки и действия, които да водят до явен резултат от това общо сътрудничество между градовете.

От своя страна кметът на Чаковец Стйепан Ковач благодари за поканата и също подкрепи думите на Камбитов, че работата на двата града ще бъде съсредоточена върху общи проекти. „Сигурен съм, че ще осъществим добро сътрудничество между двата града и в икономически план”, каза Стйепан Ковач и увери, че с кмета Камбитов си приличат в това, че и двамата са хора на действието. За финал той пожела двамата да работят още много мандати заедно.

Благопожелания към двамата кметове и тяхното бъдещо сътрудничество отправи и Н. Пр. посланик Лйерка Алайбег. Тя изтъкна, че взаимоотношенията между България и Хърватия са добри и вече имат няколко побратимени градове. Като пример посланик Алайбег посочи София и Загреб. Тя пожела успехи на бъдещото партньорство между двата града, както и държавите да си помагат на национално, регионално и местно ниво с успешни съвместни проекти.

След официалното подписване на споразумението стана ясно, че са факт и първите стъпки от неговото изпълнение. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов е поканил младите таланти от Чаковец да вземат участие в Детския международен футболен турнир, който се провежда през септември в Благоевград. „ С Чаковец ще работим и в обмена на ученици и училищни лагери.

В 30-хилядния град има над 400 неправителствени организации, които са ориентирани в развитието на спорта, както и ние, и това е един добър начин за усвояване на евросредства в новия програмен период”, каза д-р Камбитов, който изрази увереност, че се слага началото на едно ползотворно партньорство между двата града.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK