Боян Петров предлага алтернативен план за лифт в Пирин

Снимка: offnews.bg

Известният алпинист Боян Петров предложи нова промяна в плана на Пирин, благодарение на която втори кабинков лифт може да бъде построен без това да буди обществено недоволство.

Неговата идея е в плана за Пирин да бъде допусната нова въжена линия, но като се изключи възможността за изграждането на нови и разширяването на съществуващите ски писти, разказа Петров в интервю за в. "Капитал".

Според настоящия текст "На цялата територия на НП "Пирин" се въвеждат следните допълнителни забрани:
1) Строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения освен допустимите в съответните зони."

Известният алпинист предлага този текст да бъде редактиран по следния начин:

1) Строителство на нови и разширяване на съществуващи ски писти и съоръжения с изключение строителството на една туристическа въжена линия (втори кабинков лифт)."

"На практика предлагам тази замяна във всички текстове, в които като изключение от забраната за строителни дейности се посочва "изграждане на ски писти и строителство на въжени линии", пояснява Петров.

В този смисъл той предлага и промяна в текста, според който в зона II - за опазване на горските екосистеми и отдих - "се забранява всякаква човешка дейност освен "Водохващане". В предложения нов вариант този текст се променя на "Водовземане с цел осигуряване водоснабдяването на населени места и селищни образувания за питейно-битови нужди". Това би изчистило подозренията, че позволеното "водохващане" е за изграждане на водоеми, от които да се прави изкуствен сняг за бъдещи нови писти.

Боян Петров ще внесе предложенията си в екоминистерството с копие до Министерския съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK