Благоевградската общественост почете 141 години от смъртта на Георги Измирлиев-Македончето

Снимки: Община Благоевград

С церемония по полагане на цветя бяха отбелязани 141 години от смърттана голямия български революционер Георги Измирлиев – Македончето.

В ритуала взеха участие представители на общинска и областна администрация, държавни институции, ученици и граждани.

Възпитаници от благоевградското Пето СУ „Георги Измирлиев" изнесоха рецитал за живота и делото на българския революционер. Учениците припомниха паметните думи на революционера „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството”.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици и дейци.

Началното си образование получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. През 1976 г. в родния град на революционера, днешен Благоевград, родната му къща е превърната в къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето“.

Георги Измирлиев – Македончето е виден общественик, участник в Априлското въстание през 1876 година като помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в I Търновски революционен окръг.

В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK