Ансамбъл „Пирин“ събра близки, приятели и почитатели на Тодор Бекиров за 70-годишния му юбилей

Снимки: Община Благоевград

С изключително емоционален концерт-спектакъл на Ансамбъл „Пирин“ бяха отбелязани 70 години от рождението на хореографа Тодор Бекирски. Творците от Ансамбъла разкриха тайната на музиката и танца, чрез красиви съчетания и богат репертоар.

Близки, приятели и почитатели на именития хореограф изпълниха зала „Яворов“. Те бяха поздравени от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, която с вълнение разказа впечатленията си от живота и творчеството на хореографа. „Ако има дума, с която да опишем Тодор Бекирски, това е обединител. Да направиш едни от най-прекрасните произведения за всички ансамбли в България е не само постижение, това е гордост. Човек е толкова велик, колкото е велико творчеството му. Той винаги ще бъде сред нас. Този концерт е благодарение на Тодор, защото го има неговото творчеството му. Длъжни сме да предаваме това, което е оставил след себе си на младите поколения“, категорична бе Христина Шопова.

Тя връчи посмъртно грамота за високия принос към българския фолклор на Тодор Бекирски, която получиха неговите наследници. Художественият ръководител на Ансамбъл „Пирин“ Данислав Кехайов връчи на децата на хореографа най-голямото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България – кристална огърлие.

Тодор Бекирски е педагог, хореограф и режисьор. На 13 април се навършиха 70 години от неговото рождение. Мястото на творчеството на Тодор Бекирски е сред плеядата на най-продуктивните и многостранно развити творци. Неговите произведения притежават съвременен облик, съчетани с вековните традиции на българския танцов фолклор.

Тодор Бекирски става главен хореограф. на ансамбъл “Пирин” през 1978 г. Той е автор на музикално-танцови постановки за почти всички ансамбли в България. Той е създател на хореография и режисура на авторски произведения и спектакли на фолклорна основа, които се играят на сцените: „Карнеги хол” – Ню Йорк; Концертна зала – Нешвил; „Кенеди център” – Вашингтон; Чикагска филхармония; „Елизабет Куин” – Ванкувър и много други в САЩ, Канада, Южна Америка, Китай, Австралия и в повечето страни от Европа.

С Ансамбъл „Пирин“ Тодор Бекирски създава „Тракийци”, „Тъпани”, „Жътва и танц” – танцова пластика по музика на М. Големинов, „Пролетни песни и игри от Пирина” – голяма  тематична картина от Пиринска Македония по музика на проф. Кирил Стефанов; „Мъже от Тракия” и много други.

По повод 65 години и 45 години творческа дейност е награден със „Златна лира” на СБМТД  за 2012 година и с „Почетна грамота и плакет” за изключителен принос в развитието на българската култура на Община  Благоевград, носител и на множество други отличия.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK