Благоевград получи доверието на УЕФА и БФС да развива женски футбол

снимка: снимка: sportika.dir.bg, архив

Благоевград получи доверието на УЕФА и БФС да развива женски футбол. От УЕФА одобриха проекта на БФС за развитие на женския футбол през сезон 2012/13 и обещаха, че са готови да присъстват на разговорите между българската федерация и просветното ведомство, от които зависи проектите за развитие не само на девическия и женския, а и изобщо на детско- юношеския футбол да залегнат в училищните програми за обучение.

Плановете са проектът да стартира от новата учебна година, като момичетата от 6 до 8-годишна възраст ще играят мачове 3 на 3 или 5 на 5, а от 14-годишна възраст нагоре ще има вариации както за мачове 11 срещу 11, така и за среши 7 срещу 7.

Финансирането по проектите за женския и девически футбол ще стане през програмите на УЕФА „Хеттрик" и „Развитите на женския футбол", а помощ ще бъде получена и от ФИФА. Първоначално ще бъдат изградени 8 регионалния женски футболни центрове (София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Благоевград и Видин), като програмата на БФС ще бъде заложена в общо 58 училища.

Ще бъдат направени и курсове за треньори на момичета, девойки и жени, чиито познания и присъствие на събитията в регионалните центрове допълнително ще улеснят развитието на играта при дамите.

Заради успехите на ФК Спортика Благоевград също попадна в списъка на центровете. Дамите на Емил Кърцелски вече са фактор в първенството на страната, а всяка година този футболен клуб захранва с по три, четири националки всички девически формации на националния отбор на България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK