Благоевград почита паметта на Васил Левски

снимка: Община Благоевград, архив

Благоевград ще почете 142-годишнината от паметта на апостола на свободата Васил Левски с редица мероприятия. През следващите дни културните институти са подготвили изяви, с които да изразят отношение и преклонение към  българския национален герой.

Днес от 16.30 часа в Читалнята на детски отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев” ще се проведе тържествен рецитал под надслов „Аз съм Левски”.

Благоевградската общественост ще може да отдаде почит към Дякона на 19 февруари, когато се навършват 142 години от обесването му.

От 11.00 часа на пл. „Васил Левски” ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя. „Левски- велик и безсмъртен” ще представят възпитаниците на Обединен детски комплекс на 19 февруари от 17.00 часа в Регионален исторически музей. Благоевградските деца ще припомнят за делото и живота на героя с театрални миниатюри, рецитал и мултимедийна презентация, посветена на Апостола на свободата.

Ден по-късно, на 20 февруари, в благоевградското кино ще бъде прожектиран филмът, посветен на Левски - „Дякон Левски”. Лентата проследява живота на Апостола от детските години до фаталният му край.

Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) е български национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България.

Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание (1876).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK