Благоевград почете 101 години от смъртта на Пейо Яворов

Снимки: Община Благоевград

С ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на Пейо Яворов благоевградската общественост отбеляза 101 години от смъртта на българския поет и революционер. Пред паметта на Яворов се поклониха секретарят на Община Благоевград София Янчева, културни дейци, общественици и граждани.

Ученици от IX ОУ, чийто патрон е Пейо Яворов, припомниха моменти от живота и делото на поета, неговата съдба и националната му борба за свобода и човешко достойнство. Те рецитираха едни от най- известните му стихове. Началото на церемонията традиционно бе дадено с химна на Република България.

Известният като Пейо Яворов, Пейо Тотев Крачолов е революционер и поет. Яворов е сред участниците в освобождението на Банско и на Неврокоп (днес гр. Гоце Делчев). Той е и първият кмет на Неврокоп след освобождението на града.

Смъртта на Гоце Делчев през 1903 година го разтърсва болезнено, защото той е негов кумир и приятел. По това време той частично се отделя от революционната си дейност и поради неразбирателство с Яне Сандански.

Последната капка за Яворов са смъртта на Мина Тодорова и обвиненията в убийството на Лора, които преди 101 години го довеждат до самоубийство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK