Благоевград отпразнува 105 години свобода. Тържествена заря-проверка бе кулминацията на честванията

Снимки: Община Благоевград

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и кметът д-р Атанас Камбитов поздравиха жителите на Благоевград по повод 105 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринския край. В Благоевград за празника пристигна и министърът на образованието Красимир Вълчев.

Кулминацията на честванията бе тържествена заря-проверка, начело с Националната гвардейска част. Пред стотици жители и гости на Благоевград, събрали се на площад „Георги Измирлиев“, министър Каракачанов и кметът Камбитов припомниха славни моменти от историята на Освобождението.

„Точно преди пет години тук, в сърцето на Пиринска Македония, ние за първи път тържествено и подобаващо отбелязахме вековният юбилей на нейното освобождение, на нейното възкресение, на възвръщането й в лоното на Майка България. Отдадохме дължимото на тези, които с делата си сътвориха съвременна България, преклонихме се пред паметта героите си, почетохме забравените си прадеди и се научихме да празнуваме свободата на душите си.  Защото само народ, който знае да цени свободата си, заслужава да бъде свободен.

Защото само народ, който е изстрадал и платил с кръвта на най-буйните си синове борбите за своето национално освобождение и обединение, само той може да изпише на знамето си "Свобода или смърт!", да се закълне пред камата, револвера и Евангелието и да се бори за "Чиста и свята Република". Защото, както е записано и в Светото писание, "ще познаят Истината и ще станат свободни".

Именно това постигнахме всички ние заедно за тези пет години. Дадохме на Благоевград и на горноджумайци празника, който те наистина заслужават. Празникът, в който сме длъжни да помислим поне една минута за България, така както ни го завеща създателят на Македоно-Одринското опълчение, полковник Петър Дървингов, да запалим свещ и да помълчим пред паметта на тези, които посяха с костите си родните била от Пирин до Галичица и Шар до Родопите, да покажем на синовете си бойните знамена на България, под които са умирали бащите на бащите ни, да се вслушаме в тържествените слова на вечерната проверка и вгледани в звездите на празничната заря да повторим думите на клетвата, която и тогава, преди 105 години и сега е една и съща - Че земята ни винаги ще бъде свободна, докато в нея живеят българи, защото няма кой по-добре от нас да знае колко тежи робството, когато само оттатък река Рилска започва свободна България!“, каза в част от словото си кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни нелекия път, довел до освобождението.

„Отбелязваме едно освобождение, което не беше получено даром, защото още след Берлинския конгрес, който разпокъса България и остави българите в Македония и Тракия, отново под турското робство, Българското население тук и в поробена Тракия не стоеше със скръстени ръце. Още в първите дни след подписването на Берлинския договор българското население в Пиринска Македония възстана.

След Горна джумая младите офицерите от VII Рилска дивизия освободиха градовете Банско, Разлог, Неврокоп, Драма, Кавала. Днес отдаваме почит на всички онези- българи от Македония, които не само на територията на Пиринска Македония, но и на цялата територия проляха кръвта си, пожертваха живота си оставиха семейство, дом и кариера в името на свободата и обедиенението на българското“, каза в част от словото си министър Красимир Каракачанов.

На площад „Георги Измирлиев“ присъстваха още генерал-майор Андрей Боцев, началник на отбраната, генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътни войски, генерали, Неврокопският митрополит Серафим, народни представители, кметове, заместник-кметове, общински съветници, жители и гости на Благоевград.

Участващите и присъстващите в церемонията коленичиха  в знак на почит към загиналите воини. След тържествената заря-проверка, стотоци жители и гости на града станаха част от концертът на ансамбъл „Пирин”.

Тържествата по повод празника на Благоевград започнаха с издигане на националния флаг на Република България, химна, полагане на цветя в знак на признателност към делото на знайните и незнайни войни довели до Освобождението пред паметниците на Георги Измирлиев, Македоно- Одринското опълчение, паметника на майор Орлински.

Свещенослужители от благоевградския храм „Въведение Богородично” отслужиха заупокойна молитва и панахида в памет на загиналите по време на освободителния акт. Чрез възстановката „Зов за свобода“, беше пресъздадена  историята, свързана с 5 октомври 1912. За първи път Община Благоевград съвместно с Национално дружество „Традиция“ пресъздават подробно историческите бойни действия и хроники от 1912 година, случили се на територията на днешен Благоевград. 

В празничната програма бе включена тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград, която бе открита от председателя Радослав Тасков, и церемония по награждаване на „Личност на годината“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK