Благоевград отбелязва 140 години от смъртта на Македончето

Снимка: Infomreja.bg, архив

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост ще почете 140 години от смъртта на Георги Измирлиев-Македончето. На 28 май (събота) от 11.00 часа пред бюст-паметника на героя от Априлското въстание Благоевград ще почете революционера, изрекъл думите „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството”. 

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици, известни със своята човечност и съпричастност към страданията на другите.

Началното си образование Георги получава в родния град, а прогимназиално в град Сяр. Там той се запознава с поемата на Георги Раковски „Горски пътник”, която разкрива пред него величавото минало на българската държава и предизвиква пламенен стремеж за освобождаване на Отечеството от турците.

Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK