Обирджиите наводнили Митницата, взели валута за 230 000 лв. и 20 кг дрънкулки

Снимка: Infomreja.bg

Били вътре 2 часа, а водата текла 10, охраната "не засякла проблем"

20 кг сребро мете, валидна и невалидна валута за около 230 000 лв. е „плячката“ на обирджиите от Митницата в Благоевград.

Те „работили“ 2 часа вътре в сградата, след като малко преди полунощ в петък проникнали, а за изпроводяк запушили сифоните на чешмите и наводнили сградата.

Това стана ясно след неделен брифинг, даден от районния прокурор Борислав Ковачки и от началника на Първо РУ – Петър Зашев.

При извършване на престъплението е използван ъглошлайф, с който са срязани три каси. Отнети са валута на обща стойност около 230 000 лв., отделно са откраднати значително количество накити. Валутата е в марки, драхми, кувейтки долари, каза Ковачки. Ментетата са за 10 000 лв.

Обирджиите са смятали, че всички бижута са от благородни метали, но една част от тях са дрънкулки от легирана стомана, която наподобява сребро, но е много по-евтина от него.

След като са извършили кражбата, са пуснали водата от чешмите да тече, запушили са сифоните както на пода, така и в чешмите. Така, в резултат на 10 часа водата се е изливала в административната сграда на Митницата, с което са предизвикани сериозни материални щети.

„Всички етажи бяха подгизнали от вода, което затрудни съответно извършването на огледа“, допълни прокурорът.

Най-вероятно извършителите са били трима, но авторството се установява.

Има вересия, по която се работи активно. Всички служители от Криминална полиция са накрак, откакто е получен сигналът за престъплението. Всяко действие се извършва под наблюдението на наблюдаващия прокурор, каза Петър Зашев.

Ковачки сподели, че версията не може да бъде разкрита.

Тепърва ще се установява съучастието на бивши и настоящи служители на митницата, както и на охранителите, включително дали действията им са били адекватни.

По думи на Ковачки в момент на обира е имало двама охранители в зоната. СОТ-ът е подал 4 сигнала, първият от които е в 23,30 ч. в петък. Сотаджиите дошли на място и попитали охранителите дали има проблем, но те казали, че всичко е наред.

Едва в 8,30 ч. се разбира, че има обир, след като встъпва дневната смяна охранители, който оглеждат района.

Има видеокамери, от които са иззети записите, които разкриват важни следи, каза Ковачки.

Не са иззети ценни документи на Митницата, единствено са взети пари и украшения над 20 кг.

Не са знаели нито каква сума взимат, нито метала от какво естество е, уточни Ковачки и допълни:

Тези веществени доказателства не са по досъдебни производства, а са по административно-наказателни производства. Съхраняват се в Митницата, защото помещението е било пригодено за съхранение на ценности, уточнява се защо невалидната валута не е била унищожена и защо се натрупват веществени доказателства.

Започнато е досъдебно производство след огледа, който започна вчера от 15,30 ч. до 23 ч.

Днес е направен и допълнителен оглед извън двора на Митническо бюро – Благоевград, към Териториална дирекция „Югозападна“, при който са намерени още накити, които по външен оглед част от тях са сребърни, друга част са от метал, наподобяващ сребро.

Районният прокурор Борислав Ковачки обясни, че в сградата е проникнато като апашите са прескочили оградата на Митницата, покатерили са се по аварийна външна стълба на пристройка, която била като трамплин до прозорец в един от кабинетите на третия етаж.

От кабинета са продължили по коридора до стаята склад.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK