Благоевград отбеляза 108 години от обявяване на Независимостта на България

Снимки: Община Благоевград

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 108 години от обявяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя пред Паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната.

В знак на признателност към делото на хилядите герои се поклониха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, заместник-областният управител Анна Бистричка, народният представител Йордан Андонов, представители на политически партии, образователни дейци и граждани.

Традиционно церемонията започна с изпълнение на химна на Република България, изпълнен от Биг бенд – Благоевград. Възпитаници от театрално студио, с ръководител Илия Ласин, прочетоха манифеста, с който е обявена Независимостта, и припомниха част от националната ни история.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, в храма “Св. Четиридесет мъченици” княз Фердинанд със специален манифест обявява България за независимо царство. Новината е посрещната с възторг от целия български народ. 

Актът за обявяване на независимостта е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловко възползване от тогавашната международна ситуация. След извоюване на държавния суверенитет, пред българското правителство се отваря възможността със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK