Благоевград отбеляза 107 г. от Освобождението си с почит към героите и военен парад

Снимки: Община Благоевград

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие почетния строй

С ритуали по полагане на венци и цветя започна празничният 5-и октомври в Благоевград. На тази дата през 1912 година са освободени Горна Джумая и Пиринска Македония.

Честванията по повод годишнината стартираха в 09.30 часа в двора на храм „Въведение Богородично”. Свещеници отслужиха панихида за загиналите за освобождението на Горна Джумая от османско иго.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, изпълняващият длъжността кмет Иво Николов, зам.-кметът Христина Шопова, кметът на Чаковец, Хърватия, Стйепан Ковач, представители на институции и граждани взеха участие в честванията.

Бяха положени цветя пред паметния знак на майор Иван Павлович Орлински.

Националният флаг на Република България бе издигнат на площад „Георги Измирлиев-Македончето”, където министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие почетния строй.

Десетки представители на клубове в страната на Национално движение „Традиция” демонстрираха пред присъстващите военното облекло и въоръжение на борците за обединение и свобода на родината ни – от въстаниците през Априлското въстание до войниците във Втората световна война.

Паметникът на Георги Измирлиев бе отрупан с цветя, положени от официалните лица, граждани и ученици.      

Протокол с венци и цветя бе проведен и пред паметника на Македоно-одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“.

Бяха прочетени имената на всички опълченци от региона, включили се в борбите за освобождение.

След тържествената част започна концерт на емблемата на Пиринския край – Ансамбъл „Пирин”, на площад „Македония”. Стотици жители и гости на града се насладиха на изпълненията на майсторите на фолклора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d