Благоевград няма решение за разкопките, за референдум - също

Снимка: Infomreja.bg

Тези хора явно са от друга община, от друга държава. Изумен съм от манипулациите, лъжите, ниската топка. След като има документ, според който няма нужда от ОВОС, то тази отсечка от магистралата какво има да коментираме повече. Хората от Симитли внесоха искане за промяна на отсечка от магистралата и нямаше никакви проблеми. Това са болни хора! Оттук нататък следва да стигна до Борисов и да го попитам след като Благоевград има депутат на ГЕРБ и кмет на ГЕРБ и в Симитли има депутат на ГЕРБ и кмет на ГЕРБ защо там може, а тук не може. Защо хората от един камък правят история, ние искаме от история да направим разхвърляни камъни. Това искам да попитам премиера. Много ниска топка играха хората, който уж представляват обществото. Ние играем на свирен мач, откакто общината се обяви, че иска запазване на разкопките!

Това беше заключението на председателя на инициативния комитет за запазване на разкопките край Покровник – Лазар Андреев. С тези думи той обобщи 2-часовата сесия на Общински съвет – Благоевград, който днес проведе извънредно заседание.

Първата точка от заседанието бе именно „Предложение от група общински съветници за провеждане на местен референдум „за“ или „против“ за „Запазване и възстановяване“ на разкопките, включващи баня, църква, жилища, гробница и други исторически ценности.

До консенсус и решение не се стигна.

Съветникът Илко Стоянов предложи гражданите да гласуват на референдум. Предложението на Стоянов не бе прието. 14 съветници само гласуваха „За“, против – 1, а въздържалите се бяха двама. Наложи се прегласуване заради неточно преброяване на гласовете, според което „За“ се обявиха 16 съветници, против – 1, и въздържалите се бяха отново двама.

За общо събрание, на което да се повдигнат два въпроса: „1. За запазване на разкопките на мястото им и забавяне на строежа на АМ „Струма“ и 2. За преместване и съхраняване на разкопките и продължаване на строежа на АМ „Струма“, също нямаше единодушие. „За“ гласуваха 17, против предложението беше 1, а въздържалите се бяха 16. Като обобщение 5 гласа не достигнаха за референдум и 4 - за общо събрание. 

Както кметът на Благоевград, така и от инициативния комитет уточниха, че биха искали да намерят вариант, в който разкопките да се запазят и магистралата да продължи да се строи.

Атанас Камбитов предупреди съветниците, че има много голям риск парите по ОП за строежа на магистралата да бъдат пренасочени по друг проект и така развитието на АМ „Струма“ спира. С подобна позиция бе и министър Москов при гостуването си заедно с премиера Борисов на разкопките.

Съветници цитираха членове от Закона за запазване на историческото и културно наследство. Сутуацията се оказва сложна, тъй като на референдум могат да бъдат гласувани местни проблеми, а разкопките са национален такъв, заради значимостта си.

Тъй като до позитивен вот в подкрепа на някои от предложенията не се стигна, председателят на ОбС – Радослав Тасков, предложи на следващата сесия да бъде изготвена декларация, която да обобщи становищата на всички съветници и техните позиции.

На сесията присъстваха граждани, част от инициативния комитет. По темата изказаха мнение настоящ работник в РИМ-Благоевград, и бившият директор на музея. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK