Благоевград е домакин на първи „Занаят фест“

Снимка: Община Благоевград

Първи  „Занаят фест“ ще се проведе в Благоевград. В рамките на инициативата  ще бъдат представени български традиции, бит и култура.

От 5 до 7 май / събота-понеделник/ на пл. „Македония“  жители и гости на Благоевград ще имат възможност да усетят уникална творческа атмосфера и да се докоснат до изкуството, дарбата и таланта на майсторите - участници.

Официалното откриване ще бъде в 11:00 часа, като участие в празничната програма ще вземат фолклорна група „Надежда“ и представители на „Пиринска китка“  към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Фестивалното пространство ще събере седем шатри, всяка с различни идеи, показващи отделни части от българското наследство. 

„Занаят фест“ ще покаже изработка на накити , които са били неотменна част от облеклото на българите.

Гостите ще имат възможност да видят пресъздадени модели по старинна технология - посребрени накити за народни носии - пендари, пафти, нагръдници. Ще бъде представен и един от най-старите занаяти - дърворезбата, като в изработването  на творби ще може да вземе всеки посетител на фестивала. 

В рамките на инициативата ще има и ателие за тъкачество. Ще бъде изложен хоризонтален стан, а по-смелите и любопитни ще имат възможността да направят първите стъпки в тъкачеството.

Грънчарство, звънчарство и пчеларство също ще бъдат презентирани в рамките на фестивала. Тази година майстор-грънчар ще демонстрира цялата магия на грънчарството и всеки, който има желание ще може да направи свой глинен съд!

Посетителите ще имат възможност да видят изработката на традиционни български инструменти от народната музика, сред които кавал, гайда, тъпан, тамбура, двоянка, дудук.

Българската народна музика се разпознава в цял свят и една от главните причини са автентичните инструментите, с които се изпълнява.

На щанда за пчеларство ще бъдат подредени различни видове мед и пчелни продукти. За по- любознателните жители и гости на Благоевград  специалист на щанд „Пчеларство“ ще  разяснява  ползите от меда и технологията на получаването му.

„Занаят фест“ се провежда за първи път в Благоевград, а идеята е инициативата да стане традиционна.              

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK