Благоевград домакин на националните чествания за 100-годишнината от Балканската война

Атанас Камбитов, снимка: infomreja.bg, архив

Кулминацията на националните чествания по повод 100-годишнината от Балканската освободителна война ще бъде в Благоевград, съобщи кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Новината идва след проведено днес в столицата заседание на Националния инициативен комитет, който подготвя грандиозната програма за отбелязване на историческата дата.

Честванията ще включват възстановка „Те бяха от 7-ма Рилска дивизия”, заупокойна света литургия в памет на жертвите и тържествена заря-проверка. 

В програмата за отбелязване на годишнината е включена и международна научна конференция „100 години от Балканските войни (ретроспекция и проекция на Горна Джумая от османско господство)”, която ще се проведе на 4 октомври. Очаква се в научния форум да се включат над 300 учени от различни държави. 

Грандиозните национални чествания ще бъдат организирани от Община Благоевград, Министерството на отбраната и Инициативен комитет “100 години от Освобождението на Горна Джумая”, чийто председател е вицепремиерът Цветан Цветанов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK