Закриват служби на пожарна безопасност в страната. Съкращения няма да има!

Снимка: Infomreja.bg

Главен комисар Николай Николов-директор на ГДПБЗН, потвърди, че ще бъдат закрити пожарни служби в страната. Това обаче няма да доведе до съкращението на служители.

Хората в сега действащите екипи ще бъдат разпределени в най-близките места, където всеки екип трябва да се състои от трима човека. Това се налага поради издадена наредба. Опасенията от бъдещите промени са също, че ще се увеличи времето за пристигане на пожарната до мястото на инцидента.

Едно от местата, където ще бъде закрита служба на ПБЗН, е в Боровец. Ако стане пожар в курорта към настояще на екипа ще отнеме от 10 до 20 мин. за действие, а при преместването на екипа в друго населено място, времето се увеличава от 30 до 40 мин.

Комисар Николов обясни, че и сега има забавяне, независимо че на територията на дадено населено място има служба на пожарна безопастност. Спрямо наредбата, както вече бе споменато, трябва да има 3-членен екип. Сега по "критичните" места има двучленен и ако третият е в почивка и е извикан инцидентно, то пак се губи време.

Синдикатите не са доволни от решението. За тях специално директорът уточни още, че започват да се обучават доброволци, които да окажат първа помощ. Според синдикатите обаче тези доброволци нямат така добро обучение и ще бъдат неефективни. 

Николов разкри, че за съкращения не можем и да говорим, дори има над 200 места, които са свободни.

 

КОМЕНТАРИ

николов16:11 - 03.11.2017
Това с доброволците е смешно, знам че Европа дава пари за това, ама недейте моля Ви да разчитате на доброволци. И хайде намалете бройката на тези по върховете де, на мометата по канцелариите се чудите каква работа да им създадете и сами създавате излишна бумащина.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK