Съветниците от БСП срещу бюджет 2018! Видяха "буфери", малко пари за благоустрояване и почти нищо за селата

Снимка: БСП

Общинските съветници от БСП не подкрепиха предложения бюджет на Община Благоевград за 2018 г.

Според тях в бюджета, респективно в капиталовата програма, са заложени средства и обекти, за които няма сигурност, че ще се изпълнят. "Заложени са т. нар. „буфери” – намерение за заем в размер на 5 млн. лв. за реализиране на обектите. Т.е. не са ясни и не са сигурни финансовите източници за реализиране на предвижданията на капиталовата програма", смятат от БСП.

От друга страна, те изразяват несъгласие с част от предложените начини за формиране на приходи в общинската хазна, а именно увеличаване на приходите в размер на 500 000 лв., в резултат на въведената рестрикционна мярка по отношение на таксата за детските градини.

Бюджетът не е структуриран по приоритети, категорични са още червените парламентаристи. Недостатъчно били предвидените средства за благоустрояване и инфраструктура. Липсвал баланс в разпределението на средствата за благоустрояване за различните населени места, села, квартали и части на града. Подменяли се плочките в центъра на града, а не се решавали редица други наболели проблеми.

"На проведеното обществено обсъждане това бяха най-важните и наболели проблеми, които поставиха хората - благоустрояване и условия на живот: неизградени улици, реконструкция на ВиК мрежи, необходимост от изграждане на детски площадки, безопасност предвид наличието на изоствени и неподдържани сгради, застрашени от срутване свлачищни терени и необходимост от подпорни стени, чист въздух, по-често измиване на града и др.

За селата - почти нищо. Предвидено е изграждането на ЛЕД осветление и средства за ремонт на училището в с. Логодаж. Останалите обекти от капиталовата програма са преходни (от миналата година). В селата има и редица други по-важни и наболели проблеми за разрешаване, които се неглижират – благоустрояване и инфраструктура", заявяват в своя позиция съветниците от БСП.

Те дават за пример случая с безводието през лятото в селата Мощанец, Българчево, Зелен дол и Селище, при който общината нямала никакво отношение и бездействала. Необходим бил задълбочен анализ и търсене на решение (възможности за алтернативни водоизточници) от всички отговорни институции за това, като на първо място е общината.

"От друга страна, в провежданата бюджетна политика се наблюдава трайна практика да се предвиждат средства само за 3-5 села, а населените места в община Благоевград са 25", напомнят представителите на левицата в Общинския съвет в Благоевград.

Според тях липсва яснота и прозрачност и по отношение на формирания бюджет в размер на 1 500 000 лв. за културна програма, като общинското ръководство по никакъв начин не показвало отношението си към Драматичния театър. Общината не предвидила каквито и да било средства, за да даде своя принос в  съхранението на тази значима за Благоевград културна институция.

Налице е отстъпление и в социалната сфера, като средствата за социални дейности са със 17 хил. лв. по-малко в сравнение с миналата година, недоволстват още съветниците от БСП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK