Благоевград - кандидат за Европейска столица на културата

снимка: Пресслужба Мария Габриел

Небивал успех постигна изложението „Благоевград – модерен и древен”, представено днес в Комитета по регионите, съобщи от Брюксел кметът на Благоевград Атанас Камбитов. С него се поставя началото на мащабна рекламна кампания на областния град на Пиринско пред европейските институции.

Интересът към презентацията е бил изключително голям, участвали са представители на Комитета по регионите, на Европейския парламент и други европейски институции.

Изложението беше открито от евродепутата Мария Габриел, след което изказвания направиха кметът д-р Атанас Камбитов и директорът на Комитета по регионите Лаурен Тиеуле.

Акапелно изпълнение на солисти от ансамбъл „Пирин” и прожекция на късометражния филм за Благоевград, който ще бъде излъчван в продължение на две седмици, са друг ярък момент в официалната церемония, впечатлил многобройната публика.

"За нас е събитие, че Благоевград - за някои един от многото, но за нас уникален български град - ще бъде представен с историята, настоящето и бъдещето си пред толкова ерудирана и представителна за Европа публика. Ще видите фрагменти от невероятната история на града, уникалното и културно наследство и и възможностите за инвестиции в Благоевград. Надявам се, че това ще бъде достатъчно, за да ви накара да дойдете и да ги опознаете отблизо. Хората в България са известни с гостоприемството си. Тези в Благоевград могат да ви го покажат нагледно", подчерта в началото на приветствието си българският евродепутат Мария Габриел.

Тя заяви, че бъдещето на Европа минава през Европа на регионите. Благоевград има много проекти, с които се гордее и с които върви успешно към превръщането му в динамичен, развиващ се европейски град. «Това е град, в който мъдростта на миналото е умело съчетана с предизвикателствата на бъдещето", отбеляза Габриел.

„Изключително съм доволен и искам да благодаря на българския евродепутат Мария Габриел, без чиято помощ това представяне на Благоевград нямаше как да се случи”, заяви Камбитов. 

„Ние сме единствената община от България, направила такава презентация”, допълни кметът. Интерес за Брюксел представляват трите макроикономически проекти, които залегнаха в програмата на кмета Камбитов – Експоцентър на терена на бившата казарма, проектът "Благоевград - Балкански университетски център" и транспортният логистичен терминал към автомагистрала "Струма".

„Тези проекти са ключови за развитието не само на Благоевград и областта, те са от значение за бъдещето и на регионите от съседните на нас страни, което е важно за европейските институции”, коментира градоначалникът. Той подчерта, че стратегията за развитие на Благоевград е в пълен унисон със стратегията „Европа 2020“. Това гарантира, че заложените в нея цели са дългосрочни и постижими, политически и управленски обосновани и издържани. 

Другата новина от Брюксел, където са на посещение кметът Атанас Камбитов и председателят на Общинския съвет Даниела Савеклиева, е включването на Благоевград и Югозападния регион на България в обща кандидатура със София за Европейска столица на културата 2019.

”Тази кандидатура вече е факт от днес”, съобщи още кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK