Благодарение на Сдружение „Марин Големинов“: Кюстендил вече е в полезрението на най-добрите музикални сили на България

Част от членовете на Музикално сдружение "Марин Големинов", снимка: Виолета Атанасова

Преди откриването на втората част от новия си творчески сезон кюстендилското Музикално сдружение „Марин Големинов“ проведе годишното си отчетно събрание.

“Това, с което можем да започнем нашата среща, е удовлетворението, че нашите изяви стават все по-забележими в културния календар на града и че няма отстъпление от дейността ни. Напротив – ние осъществихме всички свои планирани проекти и концерти и не е пресилено да заявим, че за кюстендилци афишът ни винаги е гаранция за високо художествено качество, привлекателни концертни програми и за срещи с отлични музиканти и и музикални състави.

От друга страна, Кюстендил вече е в полезрението на най-добрите музикални сили на България и тези, които са концертирали в града, отнасят най-добри впечатления от нашата публика. Това, което с годините нашето сдружение създаде, е добрият пример как се осмисля една музикална традиция и как се надгражда тя в името на бъдещето“ – това посочи в отчетния си доклад за изминалата година председателят на сдружението диригентът Райчо Христов.

Той припомни, че в нея с концерти, подходящи музикални програми и други инициативи са отбелязани редица годишнини на световно известни композитори и изпълнители: 260-годишнината от рождението на Моцарт, 150-годишнината от рождението на Феручо Бузони, 100-годишнината от рождението на цигуларя Йехуди Менухин, 90-годишнината от рождението на българския гений на цигулката Васко Абаджиев…

За осми пореден път бяха организирани вече традиционните Майски музикални дни, които се превърнаха в малък музикален фестивал, изпълнен с жизненост, изобретателност и жанрово разнообразие. През годината сдружението предложи на кюстендилската музикална общественост срещи с цигуларя виртуоз от Москва Павел Минев, със струнен квартет „София“, Камерен оркестър „Орфей“ със солистка мецосопраното Вера Николова от Париж, с пианистите Иван Дончев от Рим, Зорница Радионова и Галина Апостолова, с оперните певци Калуди Калудов и Анна Дитри от Варшава, Диляна Георгиева и Жана Костова.

С оправдан интерес беше посрещнат концертът „Животът е един безкраен танц“ на вокалистките от „Суингърс сентиментълс“ и техния оркестър. За първи път бе връчена новоучредената Национална награда за музика на името на патрона на сдружението Марин Големинов, учредена от Община Кюстендил.

Честта да я получат първи бе на ансамбъл „Софийски солисти, който под диригентството на проф. Пламен Джуров изнесе по време на церемонията  по връчването един великолепен концерт. Съпътстващата награда за струнен квартет бе връчена на „Кварто квартет“, който има ангажимента да изнесе концерт в Кюстендил по време на Майските музикални дни 2017.

Председателят Райчо Христов изрази специалните си благодарности към партньорите на Музикално сдружение „Марин Големинов“, благодарение на които се реализират амбициозните културни проекти - Община Кюстендил, отдел „Култура и духовно развитие“, президентът на фирма „Торготерм“ Ад Бойко Недялков и, разбира се, на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, която е радушен домакин на всички музикални  прояви на сдружението.

През тази година особено внимание ще бъде насочено към децата и младите хора в града, в които да се изгражда една добра музикална култура, достойна за  богатите културни традиции на Кюстендил. Димитър Божилов – член на Управителния съвет на сдружението, представи финансовия отчет за дейността през 2016 година. Бяха приети трима нови членове на МС „Марин Големинов“.

Тази вечер в Художествената галерия е първият концерт от новия афиш на сдружението – „Пролетни гласове“, в който публиката ще се наслади  за първи път на едно уникално изпълнителско партньорство: Мирослав Димов – маримба, и Иван Керековски – роял.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK