Бизнесът в Петрич - най-активен по усвояване на европари в Пиринско

снимки: Областен информационен център - Благоевград

Близо 49 милиона лева е привлеченото европейско финансиране на територията на Община Петрич за изминалия програмен период 2007-2013 г., стана ясно на провелата се вчера среща на екипа на Областен информационен център с ръководството и експертите по евроинтеграция на Община Петрич.

На срещата Янислава Вангелова - експерт в ОИЦ, представи последните данни от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз, които показват, че бизнесът в Петрич е най-активен от всички в областта.

Половината от всички проекти, реализирани на територията на общината са в частния сектор – 27 проекта на обща стойност 13 608 127 лв.

Проектите са реализирани по ОП „Конкурентоспособност“ за внедряване на международни стандарти, за технологична модернизация, за повишаване на енергийната ефективност и по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за подобряване условията на труд и повишаване квалификацията на заетите.

От своя страна, експертите от Общинска администрация споделиха опита си от изпълнението на своите проекти за изминалия период. Те отчетоха привлечени 40 910 091лв. за публични инвестиции в благоустрояване на градската среда, образователна и социална инфраструктура, превенция на наводнения, развитие на регионалния туризъм и др.

Д-р Николай Георгиев, зам.-кмет по хуманитарните дейности изрази надежда, че като град от 3-то ниво, в новата Оперативна програма „Региони в растеж“, Петрич ще има възможност да привлече финансиране за нуждите на общинската болница, която в настоящия период не получи финансиране в схемата за инвестиции в здравна инфраструктура.

Той запозна екипа на Центъра с проектите, заложени в Инегрирания план за възстановяване и развитие на общината и поиска експертната им подкрепа за активизиране и обучение на неправителствения сектор в планиране и изпълнение на проекти в образователната и социална сфера.

Експертите на ОИЦ-Благоевград посетиха на място 2 от проектите на Общинска администрация: „Изграждане на Център за настаняване от семеен тип в община Петрич“ и „Устойчиво развитие на туристическата атракция „Самуилова крепост“, както и 2 частни предприятия и останаха впечатлени от постигнатите реални резултати в интерес на хората от общината.

 

снимки: Областен информационен център - Благоевград
снимки: Областен информационен център - Благоевград
снимки: Областен информационен център - Благоевград

КОМЕНТАРИ

Иван Б.12:22 - 31.01.2014
А кои са двете частни предприятия, знае ли се?
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK