Образование и бизнес търсят пресечната точка на национален форум в Гоце Делчев

Снимки: НПГ

От вчера в Гоце Делчев и региона тече тридневен национален форум за професионално образование и обучение в леката промишленост, на който домакин е Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“.

При откриването на събитието в курортен комплекс в Огняново, началникът на РИО – Благоевград, Ивайло Златанов, вчера дебело подчерта , че „НПГ“ е едно от водещите професионални училища не само в благоевградска област, но и в цялата страна.

„На шивашкия бранш са нужни кадри, а персоналът в последните години става все по-възрастен, заетостта спада, ниско е заплащането. Това са основните проблеми на тази сфера в леката промишленост в страната. В сектор „Облекло“ в българската промишленост винаги специалистите са били в недостиг, но там винаги има възможност за кариерно развитие на млади и заинтересовани хора“, бе днешният коментар на немския предприемач Белртрам Ролман.

Данните бяха професионално отчетени и очертани на днешната дискусия именно от председателя на Сдружението на предприемачите и собственик на най-голямата шивашка фирма в региона - Бертрам Ролман, на провеждащата се в Гоце Делчев втора годишна среща на Националната асоциация на училищата по мода.

„Ако бизнесът и образованието си партнират успешно ще успеем да ориентираме младите хора към нашия бранш, защото винаги има нещо по-интересно, но при нас този, който има отношение към естетиката и модата, има възможност за кариерно развитие“, обобщи той пред директорите на професионалните гимназии от страната.

Днес участниците в тридневния форум посетиха учебния център на управляваното от немския предприемач шивашко предприятие „Пиринтекс Продакшън“, където опитът в дуалното обучение е с осемгодишна история и продължава да подготвя кадри за шивашкия бизнес.

Участие в дискусиите взе и Фани Тодорова – главен експерт в МОН, и експерти по професионално образование и обучение към Регионалните управления на образованието.

Утрешният ден на участниците е посветен на интересен демонстрационен урок за приложение на ИКТ в обучението по технология на облеклото в НПГ.

Годишна среща на Националната асоциация на училищата по мода е продължение на проведеното през ноември 2017 г. в Русе Национално съвещание с директорите и бизнеса, организирано от МОН.

Основните цели на Националната асоциация на училищата по мода, който е и организатор на форумът, е да подпомага и утвърждава дейностите на професионалните гимназии по лека промишленост в полза на развитието в съвременното общество. Да подкрепя по-близкото сътрудничество между управителите на фирми и професионалните гимназии по лека промишленост и преподавателите с цел подобряване на учебните материали и методите на обучение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK