ЕК ни дава 88 милиона евро за подпомагане на микро и малкия бизнес

Снимка: Infomreja.bg

Държавна помощ: Европейската комисия одобрява схема на стойност 88 милиона евро в България за подпомагане на микропредприятията и малките предприятия, засегнати от пандемията от коронавирус

Европейската комисия одобри схема на стойност 88 милиона евро (около 173 милиона лева) за подпомагане на българските микропредприятия и малки предприятия в контекста на пандемията от коронавирус. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавната помощ, приета от Комисията на 19 март 2020 г. и изменена на 3 април 2020 г. и 8 май 2020 г.

Мерките за подпомагане в рамките на схемата ще бъдат съфинансирани в голяма степен от Европейския фонд за регионално развитие (75 милиона евро). Подкрепата ще бъде под формата на безвъзмездни средства. Целта на схемата е да отговори на нуждите от ликвидност на микропредприятията и малките предприятия, включително и на самостоятелно заетите лица, и да им помогне да продължат своята дейност по време на пандемията и след това. Схемата ще бъде достъпна за дружества, осъществяващи дейност в различни сектори, с изключение на селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство. Според очакванията приблизително 17 300 микро- и малки предприятия ще се възползват от тази подкрепа.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. Тя стигна до заключението, че тази мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка, в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и с условията, посочени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавните помощи.

Повече информация относно Временната рамка и другите действия, предприети от Комисията за справяне с икономическото въздействие на пандемията от коронавирус, може да бъде намерена тук.

Неповерителната версия на решението ще бъде представена под № SA.57283 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK