Пламен Георгиев отново е прокурор - редови, не зам.-шеф

Снимка: БГНЕС

Без нито ден прекъсване в магистратския стаж, от 1 август вече е прокурор в Специализираната прокуратура

Без нито ден прекъсване в магистратския стаж - до 31 юли Пламен Георгиев е бил председател на КПКОНПИ, от 1 август вече е прокурор в Специализираната прокуратура.

Това стана факт, след като днес посред ваканцията Прокурорската колегия на ВСС проведе заседание, продължило около минута-две. С единствена точка в дневния ред - възстановяване на Георгиев на мястото му на прокурор, информира Клуб Z.

След гласуването Даниела Машева - член на колегията и неин говорител, припомни, че това е положението по закон и колегията няма как да преценява или да дебатира дали да бъде върнат, или не.

На журналистически въпрос, че преди да стане зам.-министър на правосъдието и впоследствие шеф на комисията за конфискация и КПКОНПИ, Георгиев е бил зам.-шеф на Специализираната прокуратура, а не редови обвинител, тя припомни, че кандидатът се възстановява в магистратурата, от която идва, а не на определена административна длъжност.

Съответно новоизбраният председател на спецпрокуратурата Димитър Франтишек, ако го иска за свой заместник, трябва да направи ново предложение до ВСС и колегията да гласува.

Днес на блиц заседанието дойдоха общо 8 от 11 членове на колегията, отсъстваше и главният прокурор Сотир Цацаров. Единственият въпрос бе от страна на Евгени Диков - има ли свободен щат в спецпрокуратурата, на който Георгиев да встъпи, и отговорът бе утвърдителен.

„Господин Георгиев се връща в Специализираната прокуратура без докрай да са приключени проверките срещу него, а само данъчната проверка, за която медиите припомниха, че КПКОНПИ е проверявала в скоро време финансовия министър, така че съмненията около неговата работа, съмненията около прословутия вече "Апартаментгейт" остават. Налице е и процедурният въпрос как господин Георгиев ще работи по всички файлове, по всички преписки, по които е работено или от самия него или от негови подчинени“, коментира пред БНР Миряна Илчева, старши анализатор от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Според Илчева завръщането на Георгиев в спецпрокуратурата носи „някои правни и още повече етични проблеми“. „Не може да се каже, че неговото име е изцяло изчистено“, смята тя.

Масовизирането на подкрепата за Иван Гешев от страна на ректори на висши учебни заведения според нея е „белег за недопустимото навлизане на прокуратурата във всички сфери на обществения живот“ и нейното държание на практика като политически като играч.

„Както вече споменаха и опозиционни гласове в магистратските среди, разполагането на съществена част от дебата по кандидатурата на господин Гешев в летния сезон говори за известно неглижиране на важността на този дебат. Дебат, разбира се, ще има, но той ще е, вероятно, както обикновено в средите на неправителствените организации, в средите на опозиционните гласове сред магистратурата, в средите на анализаторите, но дебат на обществено ниво едва ли би могъл да се очаква“, добави анализаторката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK