Бюрото по труда в Гоце Делчев започна прием на документи за „Младежка заетост”

Директорът на Регионалната служба по заетостта Станислава Поповска, заместник-кметът на Гоце Делчев Саид Иброш и Марияна Стругова - директор на "Бюро по труда" - Гоце Делчев, снимка: infomreja.bg, архив

Бюрото по труда в Гоце Делчев започна прием на документи по новата схема за повишаване на заетостта сред младите хора, съобщи директорът Марияна Стругова. Схемата "Младежка заетост" е финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и ще осигури стаж и обучение на работното място на младежи на възраст до 29 години.

Работодателите, желаещи да се включат в схемата, могат да подават своите заявки до 29 септември. Участието им дава възможност да наемат младежи в две направления - Стажуване и Обучение, като и при двете направления работодателят или определен от него служител  да изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж.

"На работодателите, които осигурят стажуване по схемата, ще бъдат покрити разходите за възнаграждения в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и осигуровките, а на работодатели, които осигурят обучение по схемата, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната в едно с осигуровките", обясни Марияна Стругова.

Тя допълни, че разходите за възнагражденията на наставниците също ще бъдат поети от програмата и те ще получават в размер на половин минимална работна заплата.

Програмата осигурява заетост до 6 месеца на наетите младежи. Данните сочат, че голяма част от работодателите наемат младите хора на постоянен договор след изтичане на този срок.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK