Битката за "Росенец": Граждани "масово плажуват", други бранят имота на Доган

Снимка: бТВ

Арести и напрежение в Бургаско

Битката за „Росенец“ или как вчерашното разделение на гражданите между президентството и парламента се пренесе в Бургаско, където народът се раздели политико-етнически – като симпатизанти на ДПС и подкрепящи инициативата „масово ходене на охраняем плаж“.

Именно това събитие бе организирано Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ с начален час 11 ч.

По думите на Иванов пред бТВ обаче, полицията пропуска в района само симпатизанти на ДПС.

Иванов обясни, че още вчера са потърсили информация от полицията и кмета на Бургас Димитър Николов какъв ще е режимът на достъп, за да осигурят ред. Не получихме никаква информация в аванс, категоричен е съпредседателят на „Демократична България“.

„В момента полицията създава предпоставки за напрежение, защото това е една тапа, в която ще се съберат хората от двете изяви, и е идеална среда да има провокация. Искам да предупредя, че това се дължи на липса на организация от страна на полицията“, каза час преди 11 ч. Иванов.

„Ние, доколкото зависи от нас, няма да допуснем конфликт. Управляващите от ДПС и ГЕРБ имат интерес да предизвикат провокация, имат интерес да предизвикат насилие“, коментира още Христо Иванов.

Не допускаме едната група, защото вече има друга група в района и не е хубаво те да се смесват, обясни един от полицаите. По думите му няма значение кой първи е получил разрешителното за протест.

Освен по суша се организира и поход към плажа в парк „Росенец“ и по вода. От пристанището на курортното селище Крайморие в Бургас ще тръгнат лодки към базата „Росенец“.

Около 30 лодки трябваше да се придвижат до парка.

Освен хората отишли „масово на плаж“ в района на парк „Росенец“ от рано сутринта има масово струпване и на симпатизанти на ДПС.

Някои от тях пристигнаха с автобуси късно снощи, сред които и кметът на Гърмен Феим Иса. На място са още и кметът на Белица – Радослав Реаднски, както и симпатизанти от Белишко и Якоруда.

Симпатизантите на ДПС отказват коментар защо са се събрали в района, само един от тях коментира: „Тук сме, за да не се получи Катуница".

Малко преди 11 ч. обаче от опозиционния лагер на Иванов обявиха, че протестът се мести пред община Бургас.

Причината е, че в района на имота, използван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са симпатизантите на ДПС. Повечето са млади мъже.

Полицай обясни пред bTV тази сутрин, че няма как да пуснат протестиращите, които ще дойдат в 11 ч., защото в района вече има друга група. По думите му няма значение кой първи е получил разрешителното за протест.

„Отиваме пред общината да търсим политическа сметка на кмета защо осуетяването на съгласувано събитие. Отново виждаме български власти да обслужва Ахмед Доган“, коментира Христо Иванов.

Той призова хората, събрали се за инициативата „масово ходене на охраняем плаж“, да не се поддават на провокации и да се съберат пред сградата на общината.

Христо Иванов измести протеста си пред общината в Бургас, а след това заедно с кмета на Бургас Димитър Николов се върнаха в парка.

С пост във „Фейсбук“ кметът на Бургас Димитър Нколов обяви, че е разговарял с директора на  ОД на МВР Бургас, за да поиска допускане на организаторите на протеста до зоната в парка.

Отговорили му, че те не се допускат с цел да няма сблъсъци на етническа основа.

„Поисках от директора на ОД на МВР да осигури достъп на гражданите до път. Смятам, че е грешка органите на МВР да не допускат гражданите", заяви той.

Според него с това се създава по-голямо напрежение и очаква решението на полицията.

По думите му до плажа по този общински път не може да се стигне, защото той стига до частен имот.

Точно в 11 ч. пък лодки достигнаха по вода до плажа в парк „Росенец“ като част то инициативата „масово ходене на охраняем плаж“.

Първи до кея достигна голям катамаран на екипа на в. „Днвеник“, но симпатизантите на ДПС не им разрешават да слязат и се опитват да избутат плавателния съд.

В 12 ч. протестиращите от инициативата решиха да пробият кордоните от полицаи, за да стигнат до плажа.

Иво Мирчев от „Демократична България“ беше задръжан и отведен от полицията. 

Ще направим организация по безопасен начин да разрешим на група лица да стигнат до плажа, обяви директорът на полицията в Бургас комисар Радослав Сотиров.

Имаше и опит за достигане до плажа по вода, но и той не беше успешен.

Близо до плажа достигнаха 30 плавателни съда – яхти, лодки, моторници и канута. Причината да си тръгнат беше, че не им беше позволено да акостират.

До днешните протести се стигна, след като бившият правосъден министър Христо Иванов стигна с лодка до плажа в парк „Росенец“, но беше изгонен от охранители на НСО. 

Използвана информация от btvnovinite.bg.

 

 

Снимка: бТВ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK