Мая Манолова: Няколко хиляди работници ще получат неизплатените си заплати

Снимка: БНТ

След няколко поправки на законите, изплащането на заплатите на работници от фалирали фирми са вече факт. Благодаря на депутатите, че се вслушаха в моите и молбите на работниците. Благодаря и на Менда Стоянова, която внесе предложенията за промени. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ.

"Окончателно работниците, които имат да получават заплати след 1 февруари 2015 година, без допълнителни условия, ще си получат парите от Фонда за гарантиране на плащания. Има 3-месечен срок за гражданите, в който да подадат заявление. И в момента всеки може да подаде такова заявление. По отношение на работниците в Дупница, в кратки срокове изплащането на заплатите им ще бъде финализирано", каза още тя.

"Всеки работник трябва да представи доказателства за дължимостта на сумите. Справката трябва да е издадена от техния работодател, при възможност. Другият вариант е фишове от стари заплати или проверка на Инспекцията по труда", разясни Манолова. "Некоректните фирми в страната са около 20. Няколко хиляди работници ще могат да си получат неизплатените заплати.

Открихме и две телефонни линии, които да консултират и помагат на работниците", разкри омбудсманът. "Допълнителните правомощия, за които писаха ги имам и в момента според Конституцията. Никой не ме е чул да се оплаквам от липса на правомощия. Не живея с мисълта, че извършвам свръх действия", каза Манолова. "С премиерът Бойко Борисов започваме и кампания за двойните стандарти в детските храни. Получихме доста сигнали от майки", завърши Мая Манолова.



 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK