Майката на близнаци с увреждания от с. Лозно: Социалният закон е гавра спрямо инвалидите и позор за политиците!

Русалина Петрова от с. Лозно, снимка: Infomreja.bg

Майката на близнаци с увреждания от кюстендилското село Лозно излезе с отворено писмо, с което обявява категоричната си подкрепа към националния протест "Системата ни убива". Ето какво се казва в него:

"Майка съм на двама близнаци с вродено физическо и психическо увреждане и диагноза „Детска церебрална парализа” заради недопустими лекарски грешки при бременността ми, раждането и ранното детство на децата ми. Аз съм обречена да страдам заедно с тях до последния си дъх.

Солидарна съм с протеста на майките с неизлечими увреждания, но считам, че те пропускат нещо много важно:

1. Децата им ще пораснат като моите синове и ще станат на 52 години.

2. Майките ще остареят като мен на 73 години и няма да имат физическите сили да обслужват болните си деца.

Считам, че действащият Закон за "социално подпомагане" е гавра спрямо инвалидите с неизлечими увреждания и техните родители и позор за българските политици.

Ето защо моля протестиращите майки да подкрепят предложенията ми, описани в жалбите ми до господата Бойко Борисов и Димитър Главчев от 06.06.2017 г., и до г-жа Мая Манолова от 27.10.2017 г., и до г-н президента Румен Радев от 13.12.2017 г., както следва:

1. Депутатите да гласуват промяна на действащия Закон за социално подпомагане, която да възстанови правото на ТЕЛК решения с пожизнен срок по отношение на инвалидите с вродени неизлечими увреждания, които нямат никакъв шанс да оздравеят през целият си живот. /Противно на здравия разум и всякаква логика, действащият закон задължава тези инвалиди да се явяват за преосвидетелстване през ТЕЛК, през 3 години/.

2. Експертните лекарски комисии да зачитат и психическото увреждане на инвалидите, което е много по-зловещо от физическото увреждане.

3. Алтернативно предложение: Ако отговорните институции абдикират от решаването на този правен и морален проблем, депутатите да гласуват по примера на древните гърци - „Закон за евтаназията” по отношение на инвалидите с вродени неизлечими увреждания и техните родители, защото такова съществуване не е достоен живот, а е адско изтезание!

Ясно е, че предложенията не източват по никакъв начин държавната хазна! Аз приех здравословното състояние на синовете ми като зла съдба, но не приемам бездушното отношение на отговорните институции към децата с неизлечими увреждания и техните родители!

Уважаеми политици, ще се радвате ли на живота си, ако Вашите деца са инвалиди с неизлечими увреждания, по чужда вина?"

 

Русалина Петрова

с. Лозно

Телефон: 0889/342452

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK