Бисер Михайлов обжалва въпроса за референдума в Марчево

Снимка: Infomreja.bg

Областният управител Бисер Михайлов определи като незаконосъобразен въпроса за насрочения на 19. август референдум в гърменското село Марчево, което стана причина решението на казуса да определи съдът.

Вчера губернаторът е внесъл за обжалване в Административния съд в Благоевград решението за референдума в Марчево и по-точно формулирания въпрос „Против ли сте ОбС и Общинска администрация – Гърмен, да одобряват изработване, приемане и прилагане на ПУП –ПРЗ за регулация и застрояване с предназначение за жилищно строителство на поземлени имоти в масиви 46 и 47 в местността Пъдарката, съгласно картата за възстановена собственост в землището на с. Марчево?“.

Очаква се съдът да се произнесе в 14-дневен срок.

Кметът на община Гърмен, Минка Капитанова, потвърди пред ИНФОМРЕЖА, че въпросът за референдума ще бъде обжалван в съда от Михайлов.

За внесеното обжалване вчера в администрацията на Гърмен е получено и уведомително писмо.

„Ще проведа консултации и се надявам до 19. август да се справим със забележките по обжалвания казус и да проведем референдума в Марчево, защото вече сме извършили плащания относно подготовката на допитването. Ако не успеем, не е проблем да го проведем и по-късно, но референдум в Марчево ще има“, сподели пред ИНФОМРЕЖА кметът Капитанова.

Според закона след решението на съда, ако то е, че въпросът за референдума в Марчево не е формулиран правилно и законосъобразно, ОБС – Гърмен трябва да гласува ново решение.

Ако се стигне пък до обжалване и процедурата се проточи във времето, възможното време за провеждането на референдума ще е в началото на следващата година, коментираха магистрати.

Мотивите за обжалването на въпроса за референдума на областния управител са незаконосъобразност тъй като приемането и прилагането на ПУП –ПРЗ се урежда от специален за това закон, а именно Закона за устройство на територията, поради което подобен казус не е е реално да се решава от местната общност.

Областният управител е категоричен, че решението на магистратите по въпроса ще е окончателно.

Както писа ИНФОМРЕЖА, на последното си заседание съветниците от ОБС – Гърмен, приеха решение, с което одобриха бюджета и документите за провеждането на референдума в Марчево на 19. август.

През 2017 по същия казус вече бе насрочван референдум за 18. юни 2017 година, но съветниците тогава отказаха да приемат бюджета и документацията за провеждането му, което наложи отлагане.

Иначе приетият бюджет за провеждането на допитването в Марчево е на стойност 6 200 лева. Определена е вече и секцията, в която трябваше на 19. август над 120 жители на селото да гласуват със „за“ или „против“ относно допитването.

Мотивите на жителите на Марчево да поискат референдум-допитване по казуса за застрояването на местността Пъдарката е да не допуснат изработването на ПУП във въпросната местност, позната като ромския квартал „Кремиковци“, в който по-голямата част на ромските къщи са построени върху възстановени земи на частни собственици, както и опасенията им, че парцелите, които се дават на ромите за жилищно строителство, ще се дублират с частните такива.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK