Био ТЕЦ „Рубин“ „подпали“ съветниците в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

ОбС иска пъна проверка на предприятието

Био ТЕЦ „Рубин“ „подпали“ съветниците в Благоевград.

Последната общинска сесия в първия ден от предизборната кампания нажежи страстите до „изпушване“ в местния парламент в Благоевград заради пушещите комини на БиоТЕЦ „Рубин“ – частна фирма, която от дълго време събира гнева и омразата на гражданите, особено на хората от кв. „Еленово“.

„Рубин“ е новото име на замърсителя на въздуха в града, заради който са подавани множество сигнали и поне дузина пъти темата е коментирана без резултат в общинския съвет.

На последната си сесия днес общинарите отново разпалено обсъдиха работата на предприятието и стигнаха до това да бъдат сезирани компетентните органи, които да извършат проверка на „Рубин“ и да бъдат направени предписания, а ако има нарушения – то предприятието да бъде затворено, каквото е и желанието на по-голяма част от гражданите.

Доказателствен материал за замърсяването на въздуха тече в социалната мрежа чрез видеоклипове и снимки от година. Безспорно рано сутрин най-ясно се вижда, че гъст дим излиза от комините на Рубина, но не е ясно дали има наистина замърсяване, тъй като измервания не са правени.

Както стана ясно, искането на гражданите е да бъде проведен референдум дали ТЕЦ-ът да бъде затворен, или не. Този въпрос открехна бездна от мнения и реплики, които доведоха и до престрелки между съветниците. Стигна се до темата за изборите, предизборните плакати и популистките изказвания.

Първи взе думата Йордан Миленков, който запита дали подобен референдум ще бъде правно издържан и колко ще струва.

Кирил Илиев пък попита дали има доказателства, че въпросното предприятие нарушава бионормите и заяви още „Институциите в България работят“. Илиев се обяви против затварянето на частните дружества.

Калоян Ханджийски също взе думата, подкрепяйки притесненията на хората за тяхното здраве. Той бе категоричен, че проблемът е много отдавна и обяви за популистко сравнението, което направи колегата му Илиева за това "все едно хората да се запитат на референдум дали искат отново Булгартабак да заработи".

Димитър Урдев изрази мнение, че проблем има, но ако имаше нарушения, то ТЕЦ-ът досега да е затворен, затова трябва да се вземат други мерки.

Залата Ризова няколко път се изправи пред микрофона с ясната позиция, че темата се протака във времето без решение и днес е време да бъде взето такова, че общинарите са на този си пост не за да обсъждат, а за да са в полза на хората.

„За мен е ясно, че предложение за затваряне на ТЕЦ-а няма да бъде прието. ТЕЦ-ът обаче е опасен. Призовавам ви поне веднъж да бъдем отговорни и да вземем някакво решение“, каза Ризова.

Д-р Таковски беше категоричен също, че има проблем и че хората страдат. И в унисон с изказването на Ризова, Таковски допълни: „Ние сме избрани за да представляваме и решаваме проблемите на хората“.

За разлика от останалите съветници, някои от които се спестиха думи по темата, Георги Васев каза, че едва тази сутрин си направил труда и погледнал през прозореца за да види какво става.

„В 8,50 ч. ТЕЦ-ът единствен пушеше. ТЕЦ-ът вади очите на някого.“

Давид Сукалински пък зададе друг тон на дискусията. „Същността на разговора трябва да е това какви ще са правните последствия от референдума и дали може да се затвори частно дружество. Този ТЕЦ не може да бъде използван предизборно.“

Думата взе и председателят на ОбС-Благоевград, Радослав Тасков, който каза, че проблемът с мръсния въздух от ТЕЦ-а е много по-голям, отколкото изглежда. Такива дискусии предизвикаха много реакции по време на асамблеята на ООН, каза Тасков, надмогвайки обществената тема, довеждайки я до световно ниво. Темата не касае това дали трябва да бъде затворено едно частно дружество, каза Тасков, който допълни, че според него референдум трябва да има, но важно е той да е зададен правилният въпрос, за да може да бъде издържан правно.

Владимир Елезов пък определи като лицемерно всичко дискутирано дотук и каза, че е ясно, че ТЕЦ-ът няма да бъде затворен.

Той предложи да бъде изготвена декларация от името на ОбС и кмета, с която да се сезират институциите, а тази идея, подчерта Ризова, е вече подлагана на дискусия още преди три години.

Издържана откъм аргументи и засягаща с конкретен пример бе речта на Албина Анева. Тя сподели лично: „От седем години съм с асма, като констатацията на лекарите е, че заболяването е причинено заради замърсен въздух. Такива като мен, които държат в чантата си помпичка, има много. Аз отивам на преглед заедно с много деца, за да установят дали има подобрение на състоянието ни. Докато ние дискутираме декларации, диагностицираните се увеличават. Подкрепям референдума, но зададен с друг въпрос, който предлагам да е: „Желаете ли Общинския съвет и кметът да внесат предложение пред компетентните органи за привеждането на ТЕЦ-а в норми или той да бъде затворен?“.

След 15-минутна почивка бе даден ход на гласуването на проект за решение на ОбС за пълна проверка на БиоТЕЦ „Рубин 08“ и затварянето му, ако не отговаря на нормите.

От 36 члена, 35 бяха „За“, 0 – против и един „въздържал се“.

Преди дискусията да започне общинските съветници направиха снимка за спомен пред скамейката. Някои от колегите им се въздържаха да застанат пред камера.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK