Камери пазят къщата-музей на Майстора в Шишковци! Галерията в Кюстендил с невиждан шедьовър на твореца

Снимка: Личен архив

Камери пазят от крадци къщата-музей на известния български художник Владимир Димитров – Майстора в село Шишковци. Това обяви пред ИНФОМРЕЖА кметът на населеното място, Климент Терзийски.

По негови думи в нея няма картини на Майстора, но за сметка на това е изложено облеклото на твореца, както и различни вещи, свързани с живота и бита на твореца.

Мярката е предприета от няколко години години, като обекта се охранява и от СОТ.

Само до преди 10 дни в една от къщите в Шишковци е съхраняван портрета на „Дафина“, рисуван от Майстора. Картината е била на д-р Христова, след чиято смърт дъщеря й решава да я предостави за срок от 5 години на Художествената галерия в Кюстендил.

„Дафина е живяла в началото на XX век. Когато Майстора я избира за модел, тя вече е болна от туберкулоза. Момичето умира едва на 30 години. Тя е нарисувана само веднъж. Но само как. Знаете ли, че Майстора не рисувал най-красивите, нито най-популярните, нито най-богатите. Той търсел българския тип и явно го е намерил. В Кюстендил имаше един мит, че след като умира Дафина, Майстора рисува един портрет, който подарява на съкрушените й родители. Това е именно този портрет. Винаги съм се чудел на този контраст между нейния блед силует и сочната и плътна природа. Като един дух. Като еманация на моминството. Голяма картина, с голяма история. Дафина умира скоро, след като четката на Майстора успява да я съедини с вечното“, обясни художникът Евгени Серафимов.

Оказва се, че има още една непоказвана картина на Майстора. Тя също е собственост на шишковчани и се съхранява в сейф.

Както Инфомрежа съобщи, само преди ден от частен дом в столицата бяха откраднати 5 картини на Майстора, 9 на Димитър Киров и две на други художници. В резултат на предприети бързи оперативни действия бяха открити 10 от картините. Произведенията на изкуството са намерени в антикварна къща в столицата.

Задържани са двама заподозрени за извършеното престъпление, съобщиха от МВР.

"За нас е добре, че сме спасили част от произведенията на изкуството. Надявам се, вследствие на оперативно-издирвателните мероприятия, които продължават и в момента, да стигнем и до останалата част на откраднатите произведения на изкуството, така че да ги върнем на собственика, а и лицата, които са съпричастни към това престъпление, да бъдат задържани и предадени на прокуратурата и на съда", коментира министър Младен Маринов.

Сигналът за кражбата от частен дом в центъра на столицата бе подаден вчера рано сутринта.

По случая веднага бе образувано досъдебно производство и бе предприето разследване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK