Биг брадър в Сандански и Петрич за купуване на гласове

снимка: superbghotels.com

МВР ще следи 8 общини, в които има повишен риск от търговия с гласове, пише monitor.bg. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов по време на подписването на съвместна заповед между вътрешното министерство, прокуратурата и ДАНС за сътрудничество на институциите в борбата срещу манипулирането на вота наесен. Родното ФБР вече работи и по първите сигнали за подобно престъпление, обяви председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” Константин Казаков.

За Пловдив, Кърджали, Перник, Петрич, Созопол, Несебър, Разлог и Сандански има най-много данни и сигнали, че е възможно манипулиране на вота. Поради тази причина представители от тези градове бяха поканени преди седмица на семинар, на които бяха обсъдени възможностите за борба с търговията на гласове. Според МВР шефа най-проблемни са малките общини, където има икономически интереси и хората са поставени в зависимости. Групи, занимаващи се с лихварство, и собственици на заложни къщи, най-често участват в манипулирането на вота.

„При тях има лични карти на длъжници, освен това хората, които са притиснати до стената от кредити, лесно могат да им бъдат извити ръцете, за да гласуват за една или друга партия”, обясниха от МВР. В същото време в част от 8-те общини наскоро бяха разбити групи, занимаващи се с черно тото, които в миналото също активно са участвали в бизнеса с гласове.Вътрешният министър подчерта, че ще има доста нечиста игра по време на вота. Един от най-добрите начини срещу манипулациите са гласуването по съвест и високата избирателна активност, подчерта вицепремиерът.

Главният прокурор Борис Велчев, който също се подписа под заповедта за сътрудничество, обяви, че в началото на другата седмица ще издаде указания за разследване на търговията с гласове.„Надявам се те да дадат една добра основа на оперативните служби. Имаме немалко присъди, но те обаче не удовлетворяват обществените нагласи”, каза Велчев. Според главния прокурор един от проблемите е, че за подобно престъпление в 80% от случаите са наложени административни глоби. Нерядко  санкцията е била между 100 и 300 лева.

„Има престъпления, за които нашата наказателна политика е твърде либерална, но ще настояваме санкциите да бъдат завишениако сегашните нямат превантивен ефект”, коментира още главният прокурор.На въпрос кой поръчва на организираните групи купуването на гласове вътрешният министър отговори, че обикновено това престъпление е свързано със сериозни интереси. Като пример Цветанов даде басейна „Спартак” в София.

„В годините на преход този терен, който е 100% държавна собственост, отиде в определени дружества, свързани с организираната престъпност, и ние бяхме загубили по документи собствеността. В крайна сметка успяхме да си го върнем и да го предоставим на столична община”, коментира вицепремиерът. Както „Монитор” писа преди време, чрез подставени лица Алексей Петров-Трактора държеше басейна. Преди години бившата барета провеждаше срещите си с хора от ъндърграунда и от държавното управление на басейна. По време на акция „Октопод” там беше открит тайният архив на Алексей с компромати. /monitor.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK