БХРА: Столична община да намали местните данъци за хотели и ресторанти

Снимка: БХРА

Зам.-кметът на София заяви, че това не може да се случи, тъй като се следват текстовете в Закона за общинския бюджет

Столична община трябва да намали местните данъци и такси за хотели и ресторанти, за да подпомогне в момента на кризата най-засегнатите от пандемията бизнеси. Това бе категоричен зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров по време на среща на туристическия бизнес със зам.-кмета на Столична община Дончо Барбалов. Необходимо е да се намали с 50 на сто дължимата такса смет, да се опростят лихвите за забавените плащания по данък сгради и такса смет до краая на 2021 г., да се освободят от плащане на тротоарно право и наем на рекламни площи към общината фирмите, подчерта Димитров.

Зам.-кметът на София заяви, че това не може да се случи, тъй като се следват текстовете в Закона за общинския бюджет. Законът е написан за нормална икономическа обстановка и не е предвидил пандемия и обстоятелствата, в които се налага да живее светът през последната година, подчерта Димитров. Ние не искаме да нарушаваме закона или да го заобикаляме, но трябва да се съобразим с реалностите на пазара. В момента собствеността е тежест и колкото е повече тя, толкова повече тежи на бизнеса, обясни Димитров. Той подчерта, че хотелите, въпреки че не са официално затваряни заради спрените им ресторанти в един период са се превърнали в луксозни общежития, а впоследствие заведенията им работиха само с гости на хотелите. От данните на ЕСТИ е ясно, видимо, че спадът на гостите за страната е в порядъка на 70-80 на сто, като столицата не прави изключение от тази тенденция. Самостоятелните заведения пък бяха затворени близо половин година от последните 12 месеца.

Няма как при неработещ и затворен бизнес да се съберат и платят хиляди левове за такса смет, при условие, че бизнесът дори не произвежда тези боклуци, подчертаха представители на туристическия сектор. Някои общини като Сливен, Стара Загора и Велинград отчетоха проблемите на бизнеса и направиха компромиси относно плащанията, за да запазят икономическите субекти, които генерират приходи на територията им в продължение на години.

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов заяви, че не могат да бъдат направени отстъпки от местните данъци и такси, защото това би нарушило бюджетът на столицата. Представителите на бранша в срещата поискаха спешна среща с Националното сдружение на общините в България за бързо решение на поставените от тях въпроси, така че да се помогне на бизнеса, който в нормална икономическа обстановка съвестно плаща задълженията, да продължи своята дейност. Притесненията ни са, че след една година затворени и ограничени бизнеси можем и да не е оцелеем още дълго, подчерта Димитров. Барбалов обеща подобна среща да се проведе на 5 април, веднага след изборите, за да се обсъдят евентуални законови промени, за да се намалят изискуемите суми.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK