БХРА: Държавата е готова да фалира бизнеси вместо да плаща за социални и икономически мерки

Снимка: БХРА

Министрите да пробват да управляват държавата само с 20 на сто от бюджета, за да разберат хотелите и ресторантите

Държавата е готова да фалира бизнеси вместо да плаща за социални и икономически мерки. Това стана ясно от въвеждането на задължителния „зелен сертификат“ за хотели и ресторанти, въпреки че едва 20 на сто от населението у нас е ваксинирано, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Новите противоепидемични мерки и въвеждането на задължителен зелен сертификат буквално затварят нашите бизнеси, категоричен е председателят на Сдружение по туризъм – Кюстендил Станислав Георгиев. Организацията е една от 36-те регионални структури на БХРА.

От БХРА неколкократно сме заявявали, че здравето и живота на нашите служители и клиенти са на първо място, но при рестрикции те трябва да са валидни за всички, а не само за някои сектори както е в случая и задължително да са придружени от икономически и социални мерки. Вместо да приемат такива обаче, управляващите предпочитат да фалират бизнеси, без явно да осъзнават, че именно от данъците и приходите на работещите от тези фирми в бюджета се издържат държавните чиновници и пенсионерите в страната, здравната система, сферите на образованието, отбраната и т.н.

Недоумяваме защо отново правилата са валидни за бизнеса, но учителите и администрацията ще продължават да се трудят без да се налага да предоставят здравен сертификат, за разлика от нашите служители, подчертават от УС на БХРА.

Една част от персонала отказва да се ваксинира и сега ние или трябва да затворим заведения и хотели или едни и същи служители да работят денонощно, защото другите предпочитат да напуснат вместо да се имунизират, благодарение на изключително слабата информационна кампания на Министерство на здравеопазването и противоречивите сведения относно ефикасността на ваксините, обясни зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров.

Ние одобряваме въвеждането на зеления сертификат, но както е в Европа – при над 75 на сто ваксинирани от населението. А не както е в момента в България. При 20 на сто ваксинирани, няма достатъчно хора със зелен сертификат, които да ползват услуги. В случая бизнесът отново трябва да плаща за невъзможността на властите да убедят хората, че има ползи от ваксините, подчерта Димитров.

И предложи на министрите да се опитат да управляват държавата с едва 20 на сто от бюджета, за да разберат по-добре ситуацията, в която сега поставят хотели, заведения, културни обекти, търговци, организатори на събития и всички останали, засегнати от новите правила за посещение на закрити обекти.

Самите държавни служители масово също не са ваксинирани, но вместо да се опита да ги убеди в ползата от имунизациите, кабинетът предпочита да извади тоягата и да я стовари върху бизнеса, който в продължение на година и половина спазва всички налагани мерки, въпреки липсата на адекватни социални и икономически компенсации, а често и без всякакви обезщетения като хотелиерския бранш например, подчертават от БХРА.

В ситуация, в която разходите за ток нарастват 4 пъти, а мерките водят до почти нулев оборот за бизнеса, държавата не предприема абсолютно никакви действия да подпомогне туристическия бизнес въпреки десетките предложения за осигуряване на евтини кредити и социални мерки за защита на служителите в сектора, категорични са от БХРА. Заради водената политика хотелите и ресторантите фалират – заради липса на персонал, приходи и клиенти и в същото време многократно увеличени разходи. Дори и част от бизнеса да оцелее, след 5 месеца министър Кацаров ще трябва лично да работи като готвач, рецепционист или управител, защото туризма ще остане без кадри.

В момента се е разразила истинска война – с преразпределение на територии в икономиката.

Масовите фалити на бизнеса и енергийната война, от която са потърпевши всички онези, които с труда си издържат бюрократичния апарат, здравната и пенсионната система, според нас са достатъчен повод за обявяване на извънредно положение на мерки в помощ на хората и бизнеса, подчерта Димитров.

Според председателя на Сдружение по туризъм – Кюстендил сред документите, които се признават в зеления сертификат трябва да са положителните антигенни тестове за преболедуване, както и тестовете за наличие на антитела срещу Ковид-19. Протестите са задължителни, за да се събуди обществото, категорични са от БХРА.

Имайки предвид актуалната ситуация в страната, от БХРА предлагат да се наложи тотален локдаун за три седмици вместо да се убива бизнесът чрез въвеждане на зелени сертификати, които нито ще подпомогнат спиране разпространението на Ковид-19, нито пък от новите условия ще има полза за оцеляването на бизнеса. Настояваме локдауна да обхване всички сфери с изключение на хранителни магазини и аптеки, така че да има равнопоставеност. Подобен локдаун може би ще окаже сериозно влияние и на спекулантите на ток, защото през това време няма да има консумация на електроенергия и надали цените ще останат същите, подчертават още от БХРА.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK