БХРА: Бизнесът трябва да бъде оставен да работи

Снимка: БХРА

От бизнеса са поискали да бъде продължена мярката за прилагане на намалена ставка на ДДС

Здравните мерки, налагани на бизнеса трябва задължително да бъдат придружени от икономически и социални за запазване на служителите и оцеляване на фирмите от туристическия сектор, а индустрията да бъде оставена да работи. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Бранимир Миланов по време на срещата на представители на обединения туристически бранш с премиера Стефан Янев, министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, на финансите – Валери Белчев, на икономиката – Даниела Везиева и на туризма – Стела Балтова.

Наясно сме, че обстоятелствата в страната са трудни и е най-важно да бъдат опазени здравето и живота на хората, подчерта Миланов. Но настощите здравни мерки са тежки и непосилни за една част от бизнеса, блокират работата му или изцяло или отчасти, посочват от БХРА. След срещата, проведена при министър Балтова и разговорите при премиера Стефан Янев е категорично ясно, че трябва да бъдат взети мерки, за да се гарантира, че туристическият бизнес ще работи, като в същото време се стимулира и имунизационния процес.

От БХРА се обявяват за спазване на законите и здравните разпоредби, но са категорични, че те трябва да са придружени от съответните икономически и финансови мерки, които да помогнат на компаниите от сектора и на техните работници да оцелеят и да преминат през кризата, подчерта Миланов. Той посочи, че срещата между бизнеса и управляващите е преминала в спокоен тон, партньорство и конструктивен диалог.

Близо 95 на сто от заетите в туристическия сектор са млади хора, а над 90 на сто от фирмите – малки и дори дребни предприятия и именно бъдещето на тези млади хора е поставено на карта, затова са нужни и мъдри решения.

От бизнеса са поискали да бъде продължена мярката за прилагане на намалена ставка на ДДС от 9 на сто за дейностите от туризма, която изтича в края на годината, да се предвидят стимули за ваксинации.

През следващите 10 дни предстоят поредица от срещи, за да се намери консенсус по проблемните въпроси. Както и да се гарантират компенсации за работещия бизнес и промяна на мярката 60/40, за да стане тя ефективна. От бизнеса ще внесат и своите предложения как това да се случи. Премиерът и министрите са заявили, че ще обсъдят предложенията на бизнеса и след 10 дни да бъде направена нова среща, на която да стане ясно как туристическият сектор да продължи работа без това да застрашава оцеляването на фирмите и здравето на техните служители и клиенти. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK