Безводието в Господинци продължава, масовите кражби на вода също

Ахмед Ходжов - кмет на Господинци, снимка: infomreja.bg

Масово се краде вода за пиене в гоцеделчевското село Господинци, в което тази година сушата и водният режим настъпиха още докато снегът в планината не се е стопил и реките са пълноводни. Традиционно в селото се налага воден режим всяко лято, но обикновено това се случва към края на юли и през август, обясниха местни жители.

Причините за безводието в селото според ВиК - Гоце Делчев са, че тръбите от село Борово до Господинци са с по-тесни, което възпрепядства увеличаването на дебита на водата и крие риск от спукване на тръби от водопроводната мрежа.

От ВиК са констатирали още, че повече от половината от питейната вода се губи по трасето и от наличните 5 000 куб. метра едва 1 700 се отчитат и плащат от потребителите. Останалото количество, което трябва да достига до чешмите на хората, се краде с незаконни отклонения, включени преди водомерите или директно във водопровода.

Засечени са няколко домакинства, които живеят в една къща, да плащат символични суми от порядъка на 2 до 6 лева на месец, като в същото време поливат редовно градините си.

В селото започват проверки за установяването на крадците на вода с отклонения, наречени байпаси. Постъпило е дори предложение водомерните шахти, както и електромерите да бъдат изнесени извън къщите на местните жители като превантивна мярка срещу масовите кражби на питейна вода и ток.

През Господинци минава река Места, има и друга река, откъдето хората могат да черпят вода за поливни нужди, но малко са тези, които поливат от реките, коментират в селото. Почти в целия регион се краде питейна вода през цялото лято, констатират кметове и служители на ВиК.

В момента селото продължава да е на воден режим. По 24 часа има вода в горната част на селото, а през следващото денонощие се осигуряват с вода жителите на долната част, заяви кметът на Господинци Ахмед Ходжов.

 

КОМЕНТАРИ

Анко04:20 - 27.06.2012
В., когато пишеш на компютъра и задрямваш, махай ръцете от клавиатурата. Натискаш в дрямката някой клавиш и глей после какво става! Какви са тези "о"-та, какви са тези въпросителни?
!!!!!00:07 - 27.06.2012
ами препиши без грешката или не можеш ?????????????????????????????????????
до в00:05 - 27.06.2012
абе я си е .....м педал грозен само висиш тук и чакаш някой да направи неволна грешка ти самият си една голяма грешка на природата тръгнал си да се звериш в другите
в23:10 - 26.06.2012
Безводие Красоооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо

FACEBOOK