Септември с по-малко безработни, а гладът за учители продължава

Снимка: Infomreja.bg

Равнището на безработица през септември е 6.5%, като се свива с 0.2 процентни пункта спрямо август 2017. На годишна база намалението е с 1.3 процентни пункта.

В края на септември броят на регистрираните безработни е 213 307. Те намаляват както спрямо предходния месец, така и на годишна база, съответно с 2.3% и 16.5%. Новорегистрираните през септември безработни лица са 27 055. От тях 518 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. Броят на активираните от медиаторите и посредниците в бюрата по труда и техните партньори от началото на годината достига 9 080 лица.

Най-търсени по заявени работни места в бюрата по труда отново са преподавателите; работниците в добивната и преработващата промишленост; операторите на стационарни машини и съоръжения; квалифицираните работници в производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачите; неквалифицираните работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; персоналът, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, камериери и т.н.); персоналът, полагащ грижи за хората; металурзите, машиностроителите и сродни на тях; водачите на МПС и подвижни съоръжения и др.

В отговор на потребностите на бизнеса от квалифицирана работна сила Агенцията по заетостта продължава да активира услугите си за търсещи работа заети, учащи и пенсионери. През месеца като търсещи работа лица са регистрирани общо 847 представители на тези групи, с което броят им от началото на годината вече е 3 174.

Данните сочат, че броят на постъпилите на работа през месеца безработни лица се увеличава съществено, с 26.5% спрямо предходния, достигайки до 22 842 лица. Значителен е делът на започналите работа в реалната икономика - 83.8% от общо постъпилите. В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните през месеца в субсидирана заетост са включени общо 3 706 лица, в т.ч. 1 901 лица по програми, 1 314 по схеми на ОП РЧР и 491 по мерки.

Агенцията по заетостта продължава обученията за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, както и груповите мероприятия за професионално ориентиране и за активно поведение на пазара на труда. Включените в обучения през месеца са общо 734, като срещу ваучери за обучение по ОП РЧР са започнали подготовка 195 безработни и 327 заети лица. Други 212 безработни лица се обучават по програми, финансирани от държавния бюджет чрез Националния план за действие по заетостта за 2017 г. Завършилите обучения през месеца са 543 лица. В проведените през месеца инициативи за професионално ориентиране и активиране са участвали 11 877 безработни лица.

Работодателите са обявили 17 270 свободни работни места на първичния пазар, като над половината от тях са от частния сектор - 58.4%.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK