Безработицата в Гоце Делчев през януари е 12%, най-висока остава в община Хаджидимово

Снимка: Infomreja.bg

Най-малък брой регистрирани безработни за последните 15 години е месец януари 2018 г., сочи разпространената статистика от Агенцията по заетостта за община Гоце Делчев.

Безработицата в региона на Гоце Делчев, въпреки че сочи леко завишение през последния месец, остава най-ниската в региона и е 12 %, съобщават и от Бюрото по труда.

Незаетите в целия регион обхващащ общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча наброяват 3 993 души.

В община Гоце Делчев се запазва ниският дял на хората без работа – 8,2 % като броят на безработните в общината е 1282 човека.

Най-високо обаче си остава нивото на безработица в община Хаджидимово – 16,2 на сто.

В община Сатовча е с 15,2 % безработни жители, а община Гърмен с 15 %.  

439 са новорегистрираните безработни за предходния месец в Бюрото по труда в Гоце Делчев като 79 от тях са младежи до 29 годишна възраст. Постъпилите на работа с посредничеството на Бюрото по труда са 259 души, а броят на обявените от работодателите свободни работни места за периода е общо 175, повечето от които са за хора без специалност и професия.

Междувременно само преди дни стана известно, че близо 9 700 безработни и неактивни лица в страната ще бъдат наети по новия проект „Работа”, който стартира в петък.

Проектът ще се прилага в 193 общини, в които безработицата е над средната за страната.

За общините от Гоцеделчевския регион, програмата важи за Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

В Община Гоце Делчев безработицата е под средната за страната и проекта „Работа“ няма да бъде прилаган, информира директорът на Бюрото по труда Марияна Стругова. Тя сподели още, че определеният бюджет по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е в размер на 80 млн. лв.

Освен продължително безработни в проекта ще се включат и неактивни лица, които през последните 12 месеца не са работили и не са регистрирани като безработни. Те ще бъдат наемани на пълно или непълно работно време за период до 12 месеца и ще получават възнаграждение равно на минималната заплата.

По заявка на работодателя може да бъде осигурен и наставник, който също ще е част от целевата група на проекта. Има възможност заетостта да се комбинира с обучение, за да може наетите да придобият трудови навици и да успеят да останат на пазара на труда.

Приемът на документи от работодателите, които са общинските администрации, по проект „Работа” започна от днес в бюрата по труда в страната и ще продължи до 9. март.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK