Гешев призова членовете на ВСС да подкрепят междуинституционалния диалог

Снимка: Infomreja.bg

Той призова да гласуват по убеждение и да не политизират дебата

Главният прокурор Иван Гешев призова членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет за подкрепа на междуинституционалния диалог, спазването на върховенството на закона и зачитане на разделението на властите. Това Иван Гешев направи в началото на заседанието на Пленума, посветен на приемането на Позиция на ВСС за институционална реакция, по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт от последните дни.

Главният прокурор коментира, че приемането на декларацията не е изразяване на подкрепа към прокуратурата, нито атака срещу другите власти в държавата. Самият Иван Гешев обяви, че няма да участва в гласуването и в дебата, защото се явява страна в случая. Той призова още членовете на ВСС да гласуват по убеждение и да не политизират дебата.

В изказването си главният прокурор Иван Гешев посочи: “Tова е държавническият подход и Пленумът следва да го приеме. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти, в зависимост от функционалната си компетентност.”

След кратък дебат, предложената от Прокурорската колегия декларация, бе приета с гласовете на 12 от членовете на ВСС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK